A rovat kizárólagos támogatója

Eldobni ≤ 1 másodperc, eloltani ≥ 100 óra, helyreállítani ≥ 100 év. A hóolvadás után azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott értékes gyepterületek pusztultak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Magyarországon az erdőtüzek 99 %-a emberi gondatlanságból fakad.

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. 2011-ben számuk meghaladta a 8 400 –at, 2012-ben a 21 500-at, 2013-ban 4 600-at. A szabadterületi vegetációtüzek éves szinten több mint 2 000 esetben erdőterületet is érintenek. Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

Hazánkban az úgynevezett tavaszi tüzek nagy számban fordulnak elő. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából.
– A lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre. – mondja Dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese. „Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. Mivel a tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.”

Ég a Bugaci Ősborókás Ég a Bugaci Ősborókás
A képre kattintva galéria nyílik.

Csak a megelőzés segíthet!

„Mivel az erdőtüzek csaknem a teljes lakosság életminőségét és életmódját befolyásolhatják – természetjárókét, gazdálkodókét, közúton közlekedőkét, tanyán és falvakban élőkét, kerttulajdonosokét – megpályáztuk és 2014-ben elnyertük az Európai Unió LIFE programjának támogatását erdőtűz-megelőzési kommunikációs és képzési programok végrehajtására, a lakosság informálására, szakemberek továbbképzésére.” – közölte a FIRELIFE projekt projektvezetője, Dr. Nagy Dániel.
A szakember elmondta, az erdőtűzkockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.
A témában további információk olvashatók a NÉBIH honlapján és az erdotuz.hu honlapon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek