A rovat kizárólagos támogatója

Pár napja a libava-i katonai gyakorlóterület fái között, az ország északi részén világra jött egy szirti sas fióka egy Szlovákiából származó madárpár utódaként. Csehországban 100 éve nem született szirti sas, most megtört a jég.

 Szlovákiában még stabil szirti sas populáció él, Csehország területéről azonban 1926-ban teljesen kipusztították a fajt. A helyi természetvédelem számára ezért igen örvendetes a visszatérése. „Minden évben helyrehozhatatlan veszteségekről hallunk híreket, melyek a biológiai sokféleség csökkenéséről szólnak, most viszont végre a biodiverzitás felépüléséről számolhatunk be.” – mondta Dalibor Dostal, a European Wildlife természetvédelmi szervezet vezetője az első csehországi szirti sas születéséről.

Európában jelenleg kb. 5500 pár szirti sas fészkel. A ragadozó madár szárnyfesztávolsága 190-220 cm, súlya 3 – 6,7 kg. Természetben 38 évig, fogságban akár 50 vagy annál több évig is élhet.

Csehország Írországgal egyetemben egyike azon kevés európai országoknak, ahonnan a szirti sast teljesen kiirtották. Írországban 2001-ben, Csehországban pedig 2006-ban kezdtek meg egy visszatelepítési programot a helyi természetvédelmi szervezetek. Azonban még a fogságban nevelt szirti sasokra is veszélyek leselkednek, főleg orvvadászok személyében. Tavaly például egy madárpár nyomtalanul eltűnt, egy másik hímet pedig orvvadász lőtt le. 2009 és 2011 között két nőstény madarat mérgeztek meg ismeretlen tettesek.

A visszatelepítési program keretében elengedett egyedeknek nem sikerült eredményesen fészkelniük. Az első fióka több mint 100 év után a visszatelepítési programtól függetlenül, a szomszédos Szlovákiából átrepült, vadonból származó pártól született.

Írországban a faj visszatelepedése után az első szirti sas fióka 2007-ben látta meg a napvilágot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek