A rovat kizárólagos támogatója

A 6 évig tartó kaliforniai aszály 7,7 millió hektáros erdőterületen 102 millió fa pusztulását okozta. A hatalmas méretű pusztulás a U.S. Forest Service (USFS) aggodalmát is felkeltette, mely légi térképezésbe kezdett a károsult területen. Eszerint csak idén 66 millió fa pusztult el, ami több mint 100%-os növekedést jelent 2015-höz képest.

Halott és haldokló fák a kaliforniai erdőben 2016 augusztusán.az elpusztult fák szürke vagy narancssárga színűek.

„A pusztulás mértéke Kaliforniában eddig soha nem látott méreteket ölt – mondta Randy Moore a U.S. Forest Service erdésze a Los Angeles Timesnak, majd hozzátette: „a fák haldokolnak, és a folyamat a vártnál sokkal gyorsabban zajlik.” „Az út mentéről a hegyoldalt végignézve nem látsz mást, mint egy hatalmas tájat tele halott fákkal.” – jegyezte meg Adrian Das, a U.S. Geological Survey ökológusa, akinek irodája a Sequoia Nemzeti Parkban helyezkedik el. „Meglehetősen lesújtó látvány.”- mondta. Az elpusztult fák legtöbbje 10 állam területén helyezkedik el a dél, valamint középső Sierra Nevada régióban. Az öt egymást követő évben lezajló aszály Kaliforniában, a kéreg bogár jelenlétének drasztikus növekedése, illetve a melegedő hőmérséklet együtt vezetett, ahhoz a történelmi jelentőségű fakihaláshoz, melyet most tapasztalhatunk” – mondta az USFS. 

Halott és haldokló fák a kaliforniai erdőben 2016 augusztusán. Az elpusztult fák szürke vagy narancssárga színűek.Halott és haldokló fák a kaliforniai erdőben 2016 augusztusán. Az elpusztult fák szürke vagy narancssárga színűek.

A Forest Service szakértői további fák pusztulását jósolják az elkövetkező pár hónapban és években a gyökér betegségek elterjedése, a kéreg bogár aktivitás és egyéb bolygatások következtében. Az ügynökség óva intett, mivel a fapusztulás az északi régióban is növekedőben van, Siskiyou, Modoc, Plumas és Lassen megyékben is. A csapadék hiánya és az évszakra nem jellemző magas hőmérséklet még tovább fokozza a fákat érő stresszt. Ezek a tényezők együttesen kifejezetten sérülékennyé teszik a fákat a kéreg bogarak fertőzésével és a betegségekkel szemben. Ez olyan aggályokat is felvethet, miszerint a sokkoló méreteket öltő halott fák a nagyobb, még pusztítóbb következményekkel járó erdőtüzek előhívására is képesek lehetnek Kaliforniában.

Tom Vilsack arról panaszkodott, hogy még mindig nem fektetnek kellő energiát, és forrást a fák egészségének megőrzésébe, valamint helyreállításába. „A pusztulásban levő, valamint a már elpusztult fák tovább fogják növelni az erdőtűz kockázatát, illetve nehezítik egy esetleges tűz során a hatékony és gyors beavatkozást.” – mondta Vilsack. Mi több a Washingtoni Egyetem kutatói azt találták, hogy a nagy erdőpusztulások – az aszály, magas hőmérséklet, rovarfertőzés vagy az erdőirtás – jelentős hatással vannak a globális klímafolyamatokra, és a világ más pontjain végbemenő vegetációs változásokra is. A tanulmányt a PLOS ONE publikálta. „Amikor egy helyen elpusztulnak a fák, az pozitív vagy negatív hatással lehet a más helyeken élő növényekre, mert az adott helyen bekövetkezett változás, visszapattanó hatásként más terület klímáját is képes megváltoztatni.” – mondta a főszerző Elisabeth Garcia. „ Az atmoszféra biztosítja az átjárót.”

Kell, vagy nem a holtfa?

2015 októberében Jerry Brown az állam példátlan fapusztulását látva állami vészhelyzetet hirdetett. Létrehozta a Tree Mortality Task Force nevű szervezetet, hogy ezzel is segítse a meglévő források mozgósítását annak érdekében, hogy az elpusztult és pusztulásban levő fákat eltávolítsák. Néhány szakértő a halott fák erdőben hagyását javasolta. Douglas Bevington, az Environment Now erdészeti programvezetője azt írta, hogy a halott fák éltető erővel bírnak az erdei ökoszisztémákban. „Az elpusztult fák pusztulásukat követően is évtizedekig állva maradnak, ezzel pedig élőhelyet biztosítanak a vadvilágnak. Madarak és emlősök lelnek otthonra a fák odvaiban, rovarok táplálkoznak a korhadékból, melyek a tápláléklánc alapjait képzik, ezáltal az erdei élet nagy láncának részei, úgy ahogy a planktonok is az óceánban.” – írta. „A faipar szemszögéből nézve, az erdőben található farönkök hasznosíthatatlanok, így a faipari cégek és a Forest Service is évtizedek óta törekszik azok gyors eltávolítására. Ennek eredményeként ma már jelentős rönkhiány tapasztalható az erdőkben, ami nehezíti az ott élő fakopáncsok, baglyok és egyéb vadon élő állatok életét. Az ő szempontjukból a kipusztult fák törzsei pozitív változást hoznak- írta az ecowatch.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás