A rovat kizárólagos támogatója

103. születésnapján elhunyt James Lovelock, a Gaia hipotézis megalkotója. A klímakutató július 26-án otthonában halt meg szeretteivel körülvéve. Az Egyesült Királyság egyik legelismertebb független tudósát leginkább arról az elméletéről ismerték, hogy a Föld egy önszabályozó organizmusközösség.

James Lovelock: “A bioszféra és én életünk utolsó 1%-ában vagyunk”

Az egyfajta egyeduralkodóként ismert Lovelock az 1960-as évek közepe óta közölgette előrejelzéseit egyszemélyes laboratóriumából, és idős korában is folytatta munkáját. Gaia-hipotézise szerint a földi élet az egymással és környezetükkel kölcsönhatásban lévő organizmusok önszabályozó közössége. Két évvel ezelőtt azt mondta, hogy a bioszféra életének utolsó 1%-ában van.  A világ leginkább tudományos úttörőként, éghajlati prófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként ismerte. Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, pajkos humorral és a természet iránti szenvedéllyel – nyilatkozta családja.

“Hat hónappal ezelőttig még képes volt sétálni a dorseti otthona közelében lévő tengerparton, és interjúkon is részt vett, de az év elején bekövetkezett súlyos esése után megromlott az egészsége. Este 9 óra 55 perckor hunyt el az eséssel kapcsolatos komplikációk következtében. A temetés zártkörű lesz. Később nyilvános megemlékezés lesz. A család kéri, hogy ezúttal maradjon magányos.”

A bolygó, mint önszabályozó, saját tulajdonságait, működését, körülményeit alakító rendszerről, egyfajta globális homeosztázist fenntartó “kváziélőlényről” szóló Gaia-elmélete annyira forradalmian megy szembe a haszonelvű, “természeti erőforrásokban” gondolkodó, gazdaságközpontú felfogással, hogy valójában máig nem tudtuk felfogni, és levonni a konzekvenciákat belőle. Pedig már az elmélet is több mint 40 éves – megalkotója pedig 103 évesen most távozott közülünk. Szegényebbek lettünk egy igazán kreatív, alkotó elmével. Tartozunk neki annyival, hogy nem pusztítjuk végleg el Gaiát! – írta Jávor Benedek biológus.

Jonathan Watts, a Guardian globális környezetvédelmi szerkesztője, aki ismerte Lovelockot, és egy róla szóló életrajzon dolgozik, azt mondta: “A hír rendkívül szomorú, de micsoda élet és micsoda örökség. Egészen a közelmúltig jó egészségnek örvendett, és figyelemre méltó memóriája volt a majdnem száz évvel ezelőtti eseményekről. Okos volt, vicces és szívesen osztotta meg velünk rendkívüli életének intim részleteit.

“Izgalmas volt beszélgetni az egyik legnagyobb elmével, akit Nagy-Britannia valaha is kitermelt. Itt volt egy olyan ember, aki hozzájárult a 20. század számos legfontosabb tudományos eseményének alakításához – a NASA Marsra telepített élet kereséséhez, a fosszilis tüzelőanyagok által okozott éghajlati kockázatok növekvő tudatosításához, a sztratoszférában lévő ózonlebontó vegyi anyagokról és az ipari szennyezés veszélyeiről folytatott vitához -, valamint a brit titkosszolgálatoknak végzett munkájához.”

Lovelock egész életében az éghajlattal kapcsolatos intézkedéseket sürgette, évtizedekkel azelőtt kezdett el ezen dolgozni, hogy sokan mások felfigyeltek volna a válságra.  Öregkorára már nem hitt abban, hogy van remény az éghajlati válság legsúlyosabb hatásainak elkerülésére.

Watts azt mondta: “Lovelock nélkül a környezetvédelmi mozgalmak világszerte később indultak volna el, és egészen más utat jártak volna be. Az 1960-as években az általa kifejlesztett ultraérzékeny elektronbefogási detektor először mutatta meg, hogy a mérgező vegyi anyagok hogyan szivárognak be a levegőbe, amit belélegzünk, a vízbe, amit iszunk, és a talajba, ahol az élelmiszereinket termesztjük. Ő volt az első, aki igazolta a fluorkarbonok jelenlétét a sztratoszférában, és az egyik legkorábbi figyelmeztetést adta ki arra vonatkozóan, hogy a kőolajtermékek destabilizálják az éghajlatot és károsítják a gyermekek agyát.

James Lovelock. forrás: Nicholas Ansell /PA AP

“A Pentagon tanácsadójával, Dian Hitchcockkal közösen kidolgozott és Lynn Margulis amerikai biológussal együttműködve továbbfejlesztett Gaia-elmélete megalapozta a “földrendszer-tudományt” és az élet, a felhők, a kőzetek és a légkör közötti kölcsönhatás újfajta megértését. Emellett minden kortársánál világosabban figyelmeztetett az emberiség által az univerzumunkban egyedülálló módon a Földet élővé tevő kapcsolatok rendkívüli hálójára jelentett veszélyekre.”

Lovelock szenvedélyesen és elkötelezetten végezte munkáját, mivel elengedhetetlennek érezte, hogy figyelmeztesse az emberiséget a közelgő éghajlati katasztrófára. Egy 2011-es előadásában azt mondta, hogy emiatt nem tervez kényelmes nyugdíjas éveket.

“A fő okom, amiért nem pihenek elégedett nyugdíjas éveimben, az, hogy a legtöbbjükhöz hasonlóan engem is mélyen aggaszt a nagyarányú káros éghajlatváltozás valószínűsége, és az, hogy most kell tenni valamit ellene” – mondta Lovelock.

A Gaia-elmélet születése

Gaia-elméletét sokan kigúnyolták, amikor először felvetette, sokan úgy vélték, hogy “new age-i ostobaság”. Ma már az éghajlati tudományok nagy részének alapját képezi. Környezetvédelmi tudóstársai és a aktivisták körében azért is ellentmondásos volt, mert az atomenergia mellett állt ki. Ma már sokan egyetértenek a nézeteivel.  Lovelock másik nevezetes találmánya egy olyan eszköz volt, amely kimutatta az ózonréteget károsító CFC-ket. – írta a Guardian.

Kapcsolódó anyagok:

Gaia halványuló arca

Borús jövőt jósol James Lovelock

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás