A rovat kizárólagos támogatója
Worldwatch Institute

A népesedési világnap (július 11.) alkalmából az ENSZ kiadta legfrissebb demográfiai előrejelzését: eszerint a század végére többen leszünk, mint gondoltuk. A 10 évvel ezelőtti becslés 2050-re még 8,9 milliárd embert jövendölt, a mostani már 9,6 milliárdra jósolja az emberiség lélekszámát, a század végére pedig elérhetjük a 10,9 milliárdot.

A világ népessége 2013 közepére elérte a 7,2 milliárdot – adta hírül az ENSZ Népesedési Osztálya – mely részben a fejlődő országok termékenységi szintjének nem várt növekedésének tudható be. A jelenlegi születések, halálozások és elvándorlási arányok tendenciáira alapozva az ENSZ három legvalószínűbb forgatókönyve alapján a világ népessége valahol 6,8 és 16,6 milliárd között lesz ennek a századnak a végére.

Az ENSZ szakemberei tavaly számolták 1994 óta a legnagyobb éves növekedést: 82,1 millió fővel gyarapodott az emberiség 2012-ben. Az új, teljes világra vonatkozó népesség-előrejelzés (World Population Prospects: The 2012 Revision) eloszlatja azokat a feltevéseket, melyek szerint a 21. század második felében az emberiség létszáma eléri maximumát. Ehelyett, a legvalószínűbb forgatókönyv (az ún. közepes változat) 2050-re 9,6 milliárd embert prognosztizál, mintegy 700 millióval többet a 10 évvel ezelőtti becsléseknél. Így 10,9 milliárd fővel zárhatjuk a 21. századot.

„Bár a legnagyobb meglepetést a vártnál gyorsabb jövőbeni népességnövekedés okozta, a számok gyökereit a jelenben kell keresnünk: a fejlődő országokban élő nőknek több gyermeke születik, mint azt előzőleg gondolták az ENSZ demográfusai” – mondta Robert Engelman, a Világfigyelő Intézet (Worldwatch Institute) elnöke.

Valóban, az ENSZ szakértői közölték, hogy a termékenységi szintre vonatkozó becsléseiket a mostanihoz képest teljes 5%-kal növelték tizenöt, Szaharától délre fekvő afrikai országban – beleértve Nigériát, Nigert, Etiópiát és Kongót – ahol a családok mérete már most is a legnagyobbak közé tartozik a világon.

Bár több országban is a vártnál nagyobb a termékenységi szint, ennek oka még nem teljesen világos. Mindenesetre fel kell hívni a figyelmet a kormányok jelenlegi vonakodására, hogy előtérbe helyezzék és támogassák a világ legszegényebb országaiban élők családtervezését. A kormányok és kormányközi szervezetek családtervezésre szánt összege a fejlődő országokban az utóbbi években 4 milliárd dollárnál stagnált, ennek pedig több mint kétszeresére lenne szükség, hogy elérjék azt a körülbelül 222 millió termékeny nőt, akik nem szeretnének teherbe esni, de ennek ellenére nem használnak fogamzásgátlót. A világon 5-ből két terhesség nem szándékos – fejlődő és fejlett országokban egyaránt – és 5-ből több mint egy gyermek ilyen nem tervezett terhességből születik meg.

A jelentés talán legpozitívabb része, hogy az összes új forgatókönyv megegyezik abban, hogy a várható élettartam ebben a században minden országban növekszik, az átlag 70-ről 80 évre. Igaz, ez a rózsás becslés nem veszi figyelembe a világszerte változó környezeti feltételeket, mint az éghajlatváltozást vagy az emberi tevékenységek más környezeti hatásait, amelyek viszont csökkenthetik azt.

A jelentés további érdekességei:

• A világ népességének jelenlegi éves növekedési üteme 1,15%, amely továbbra is lassul.
• A népesség 60%-a Ázsiában él. Afrika a második legnépesebb, ezt követi Európa, Latin-Amerika és a Karib-térség, Észak-Amerika, majd Óceánia.
• A népességnövekedés 96%-a fejlődő országokban zajlik, ebből 54% Ázsiában.
• Az ENSZ legvalószínűbb népesség-előrejelzése 2100-ra egy hosszú életű, 10,9 milliárdos lélekszámot vetít előre, amelyből 4,2 milliárd ember Afrikában él majd, a mai 58 év helyett 77 éves várható élettartammal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás