Hirdetés
Forrás: 444.hu

Rekordmagasságban, 5299 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis itt van az a legkisebb magasság, ahol a hőmérséklet eléri a fagypontot. A MeteoSchweitz ezt a Twitteren jelentette be.

A poszt szerint a mára virradó éjszaka a Svájc északnyugati részén lévő Payerne meteorológiai állomás rádiószondás érzékelője 5299 méter magasan mérte a 0 Celsius fokos izotermát, vagyis a fagypont feletti és alatti légréteget elválasztó, azonos hőmérsékletű légréteget.

A mérések kezdete, 1954 óta ez a legmagasabban rögzített rekord. A korábbi csúcsot tavaly július 25-én mérték 5184 méteren, tehát 115 méterrel alacsonyabban. A magassággal csökken a hőmérséklet, ám azt, hogy hol húzható meg a 0 Celsius fokos határ, az évszak és az időjárás is befolyásolja.

A földfelszíni nullafokos izoterma magassága 200 méterrel 700 méterre emelkedett Svájcban a mérések több mint 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az emelkedés gyorsult az 1970-es évek óta, főleg az ember okozta globális felmelegedés miatt – írja honlapján a svájci meteorológiai szolgálat. Az adataik arra is kitérnek, hogy az országban gyakrabban regisztrálnak hőhullámokat és azok egyre hosszabb ideig tartanak.

Nyitókép: kilátás a Grätlisee felől a Grimsel körzetben Dammastock (balra), Rhonestöcke, Tiefenstock (középen) és Galenstock (jobbra) felé. Fotó: D. Gerstgrasser

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás