A rovat kizárólagos támogatója
Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület közleménye

Budapesten, Rákosmentén, a Naplás bányatérségben környezetveszélyeztetés van. A területen nagyüzemi illegális hulladéklerakás folyt és folyik. A több millió m3 lerakott hulladék, a lerakás módja és a szemét összetétele miatt veszélyezteti a környezetet és így közvetve a környék lakosságát.

A Fővárosi Főügyészség és a Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület (RACSÚTE) által 12 éve indított környezetvédelmi perben 2011.09.13-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság precedens értékű ítéletet hozott. A rész- és közbenső ítélet kimondja, hogy Budapesten, a XVII. kerület Naplás úti volt bányaterületen a kár megelőzéséhez szükséges intézkedések megtételére a Rákosvölgye Mezőgazdasági és Ipari Szövetkezet (Szövetkezet), Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata (Önkormányzat), B.J. magánszemély, az FKF Zrt. és a KRES-BAU Kft. egyetemlegesen köteles. Egyúttal azonnali hatállyal eltiltotta B.J. –t a bányaterületen folytatott tevékenységétől. A rész- és közbenső ítélet nem jogerős.

Az ítélet indoklása kimondja, hogy a lakott terület közvetlen határában lévő Naplás bányatérségben környezetveszélyeztetés van. Megállapította, hogy amíg a károsodás veszélye (jelen esetben pl. a felszín alatti vizeké) fennáll, a kár megelőzésére vonatkozó követelés elévülése nem következik be. Így hiába fejezte be évtizedekkel ezelőtt (rekultiváció nélkül) pl. az FKF Zrt. a területen a hulladék lerakását, e cég tekintetében sem következett be az elévülés.
A bíróság kimondta, hogy a Szövetkezet nem előírásszerűen töltötte fel a területet. Az Önkormányzat eltűrte, hogy veszélyes anyagot rakjanak le területén. B.J. a múltban és jelenleg is a környezetet veszélyeztető módon végzi a hulladék lerakási tevékenységét.

Az FKF Zrt. több okból felelős, többek közt azért, mert nem tett meg mindent a víz elszennyezésének megakadályozásának érdekében és veszélyes hulladék is szerepel a lerakott több millió m3 szemét közt. A KRES-BAU Kft. pedig veszélyes anyagot rakott le és azt nem szállíttatta el a területről.

Az ügy a TV2 által bemutatott riportból, a. „vaspondró-ügyből” pattant ki. E riport illetve a lakossági és egyesületi tiltakozások kapcsán a Fővárosi Főügyészség figyelme a területen meglévő állapotokra irányult, és 1999-ben keresetet nyújtott be. Ehhez csatlakozott a RACSÚTE is. A több szakértői és két igazságügyi szakértői dokumentációból kitűnt, hogy a területen nagyüzemi illegális hulladéklerakás folyt és folyik. A több millió m3 lerakott hulladék, a lerakás módja és a szemét összetétele miatt veszélyezteti a környezetet és így közvetve a környék lakosságát. Érdekesség, hogy az Önkormányzat már 2009-ben elismerte a saját tulajdonú területek tekintetében a felelősségét és erről testületi határozatot is hozott. A határozat kötelezte a polgármestert a perbeli egyezség megkötésére, de azt végül szövegesen nem terjesztette elő. Az ítélet szerint így az Önkormányzat immár nem csak a saját, hanem a teljes bányatérség összes területéért (egyetemlegesen) felel – akár csak a többiek.
A per nem fejeződött be, miután a bíróság kérte RACSÚTE-t hogy jelölje meg, mely tevékenységgel kívánja a károsodás bekövetkeztét (a most megjelölt felelősökkel) megelőztetni.

Bővebb információ: RACSÚTE – Simon Gyula elnök
– dr. Gergely Tamás /30-608-6559/

Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület 1172 Budapest, Diadal út 43-49.

Kapcsolódó anyagok:

Naplás-bányák: időzített bomba?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek