A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Sokkal nagyobb légszennyezésnek vannak kitéve az európai gyerekek, mint a WHO ajánlásaiban szerepel, olvasható az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésében.

A 30 európai országra kiterjedő vizsgálat alapján évente több mint 1200 gyerek és kiskorú hal meg a légszennyezés következtében. A korosztály 9 százaléka szenved asztmától, nem beszélve más tüdőbajokról, légzési nehézségekről és allergiákról, amik nagyobb eséllyel jelenhetnek meg a légszennyezés következtében.

Az  Európai Környezetvédelmi Ügynökség elemzésében az összes európai uniós ország szerepelt, kimaradt viszont Oroszország, Ukrajna vagy az Egyesült Királyság, ahol jelentős a légszennyezés.

Az elemzés szerint tavaly a vizsgált országokban élő városi népesség 97 százaléka kénytelen volt megtapasztalni olyan fokú légszennyezést, ami meghaladja a WHO által meghatározott értéket. (Deutsche Welle)

A gyermekek sokkal érzékenyebbek a légszennyezésre, mint a felnőttek, mert gyorsabb a légzésük, közelebb vannak a talajhoz és többet tartózkodnak a szabadban.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Európa-szerte nem biztonságos a levegő a gyerekek számára, és az egyes országok sem tesznek eleget azért, hogy tisztább levegőt lélegezhessenek be. Az energiaárak emelkedése miatti fokozódó szilárd tüzelés és a Kelet-Európára jellemző hulladékégetés tovább rontja a helyzetet.
E mellett azt tapasztaljuk, hogy a megoldás irányába ható intézkedések óriási ellenállásba ütköznek (forgalomcsökkentés, behajtási díj, zöld zónák, kerékpáros és közösségi közlekedés előnyben részesítése) a kizárólag kormányzati oldalról kezdeményezhető intézkedések (átfogó fűtés-korszerűsítési program, átfogó energiatakarékossági program energiaszegénységgel és lakhatási szegénységgel élők számára is.) pedig nem történnek meg.
További részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás