A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több mint tizenhárommillió, vagyis a korábbi becsléseknél jóval több amerikai veszítheti el az otthonát a század végére a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt – figyelmeztettek a szakemberek.

A kutatók a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatait, valamint a népesség-növekedési mutatókat összevetve nézték meg, hogy az Egyesült Államok part menti területein milyen következményei lehetnek a különböző mértékű tengerszint-emelkedéseknek 2100-ig. Eredményeik szerint 90 centiméternyi tengerszint-emelkedés esetén 4,2 millió, 1,8 méternyi emelkedés esetén 13,1 millió embernek otthont adó földterület kerülne veszélybe.

A sűrűn lakott part menti területek közül Floridának kell szembenéznie a legnagyobb kockázattal

A délkeleti állam 6,06 millió lakója kényszerülne elhagyni az otthonát 1,8 méternyi tengerszint-emelkedés esetén. Egy ilyen forgatókönyv Louisianát, Kaliforniát, New York államot, New Jersey-t, Virginiát, Massachusettset, Texast, Dél- és Észak-Karolinát is súlyosan érintené. A tanulmányt vezető Mathew Hauer, a Georgiai Egyetem munkatársa szerint az otthonukat elvesztő emberek számára vonatkozó legfrissebb előrejelzés majdnem háromszorosa a korábbi becslésnek.

A Nature Climate Change című folyóiratban ismertetett tanulmány szerzői szerint megfelelő óvintézkedések hiányában olyan méretű népességmozgás várható az Egyesült Államokban, mint a huszadik századi nagy migráció idején, amikor a rossz gazdasági körülmények és a szegregációs törvények miatt több mint hatmillió afroamerikai költözött el a déli államokból.

A szakemberek szerint a Miamihoz és New Orleanshoz hasonló kaliberű városok lakosságának több mint negyede válhat érintetté a part menti áradásokban, míg a floridai Monroe megye, az észak-karolinai Hyde és Tyrrell megyék lakosságának 80 százaléka kényszerülhet elhagyni az otthonát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás