A rovat kizárólagos támogatója

Minden nap körülbelül 1400, öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben – erre hívta fel a figyelmet az UNICEF a március 22-i víz világnapja alkalmából. Szavak mellé tetteket – a jövő nemzedékek szószólója a Víz világnapjára

Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ilyen problémák miatt, mert az ő immunrendszerük még túl gyenge. A baktériumok és vírusok elleni védekezés érdekében nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás.
Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ezért például a Fülöp-szigeteken élő gyermekeknek azt az ötletet adja, hogy pontosan annyi ideig kell szappannal kezet mosniuk, amíg kétszer eléneklik a Boldog születésnapot kezdetű dalocskát. A szervezet szerint ez az optimális időtartam, ami alatt a legtöbb veszélyes kórokozó eltávolítható.  A világon 770 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Körülbelül 2,5 milliárd ember nélkülözi a higiénikus latrinát vagy illemhelyet.

A Földöm jelenleg 200 millió ember él mérgezett környezetben. Ilyen a Jáva szigetének nyugati felén 300 km-en át kanyargó Citarum folyó vidéke, mely 9 millió ember és tucatnyi gyár szemét, és szennyvíz csatornája. Az ivó, és öntözővíz évi hét millió tonna háztartási hulladékot szállít.  Részletek: Ahol a folyó már szennycsatorna  

Szavak mellé tetteket – a jövő nemzedékek szószólója a Víz világnapjára

Deklarációkból még nem fakad tiszta ivóvíz. Komoly elhatározásra és tettekre van szükség minden érintett részéről, hogy a véges vízkészlettel a lehető legtakarékosabban, minden jogos igényre és a jövő nemzedékek érdekeire is tekintettel bánjunk – utal a közös felelősségre a Víz világnapján Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, a „zöldombudsman”. A közelmúltban csaknem egymillió hétszázezer uniós polgár támogatta aláírásával az Európai Unió első sikeres állampolgári kezdeményezését, amely a tiszta ivóvízhez való alapvető emberi jog elismeréséért indult.

Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója szerint az idei Víz Világnapja több mint a szakma és a természetvédők megszokott, szinte családias ünnepe, rutinszerű emlékeztetése a négy őselem egyikének fontosságára. A „zöldombudsman” 2013-ban több hazai és nemzetközi fórumon, közöttük a budapesti Víz világtalálkozón is kiállt az egészséges ivóvízhez való jog, mint alapvető emberi jog általános elismertetése mellett. A javaslat már akkor rokonszenvre és komoly támogatásra talált a világ minden tájáról egybegyűlt szakemberek és politikusok körében. A Right2Water kezdeményezés szervezői pedig arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy minden uniós polgárnak biztosítsa a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez való jogot és igazítsa ehhez a követelményhez az uniós szabályozást.

Ezúttal milliók érezhetik a magukénak ezt az emléknapot. Az az 1 millió 680 ezer európai polgár mindenképpen, aki élve a közösségi akaratnyilvánítás közelmúltban megnyílt új lehetőségével, aláírásával támogatta az Európai Unió első sikeres állampolgári kezdeményezését, amely a tiszta ivóvízhez való alapvető emberi jog elismertetését tűzte ki céljául. Az Európai Bizottság a napokban bejelentette, hogy maga is támogatja a kezdeményezést és saját jogkörében mindent megtesz a valóra váltásáért.

Minden felelős polgárnak és intézménynek tudatában kell lennie ugyanakkor, hogy az elhatározás csak az első, bár nagyjelentőségű lépés. Deklarációk tiszta ivóvizet önmagukban még nem eredményeznek. Komoly elhatározásra és tettekre van szükség minden érintett részéről, hogy a véges vízkészlettel a lehető legtakarékosabban, minden jogos igényre és a jövő nemzedékek érdekeire is tekintettel bánjunk – figyelmeztet a Víz világnapján Szabó Marcel. A jövő nemzedékek szószólója, a „zöldombudsman” annak belátását is fontosnak nevezte, hogy a polgárok, a mezőgazdaság, az idegenforgalom, az ipar vízigénye helyenként és időnként óhatatlanul versenyez egymással, és nagyon átgondolt és felelős döntéseket kell hozni ahhoz, hogy valamennyi célra elegendő juthasson. Ahhoz, hogy nem csak ma, hanem tíz, száz év múlva is így legyen, az szükséges, hogy tekintetbe vegyük annak a vízigényét is, aki nem tudja azt erőszakosan követelni, akinek a hangját sokszor nem vagyunk hajlamosak meghallani: a Természetét.

A víz természetes körforgásába a városiasult modern ember óhatatlanul beavatkozik, és gyakran nincs tudatában, hogy a saját érdekében e beavatkozást a lehetséges ésszerű minimumra kellene szorítania. A jövővel kapcsolatos felelősségünk része az is, hogy a forrásaink, kútjaink ne apadjanak el, földjeink, vizes élőhelyeink, erdeink ne száradjanak ki. Az ember, noha képes elfeledni, hogy a természet része, egészséges életet csak egészséges természetben élhet. Pedig természet megóvásáért rendkívül sokat tehet, ha okosan és mérsékletesen él a vízigénnyel. Ehhez azonban Szabó Marcel olyan intézményeket is szükségesnek lát, amelyek képesek összehangolni és okosan szabályozni a sokféle vízhasználatot, vízigényt (beleértve annak ökológiai elemét is). A Víz Világnapja jó lehetőséget ad rá, hogy minden jóakaratú ember és minden felelős intézmény figyelmét ráirányítsuk az összefogás szükségességére e célok elérése érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás