A rovat kizárólagos támogatója

A beszédes nevű Green Over Grey (Zöld a szürke fölött) vállalat egy vancouver-i kerttervező cég, amely egy csodálatos függőleges kertet tárt a nyilvánosság elé, és ezt a világ eddigi legmagasabb beltéri élő falának harangozták be.

A kerttervezők munkája nem előzmények nélküli. A cég 2010-ben mutatkozott be, és azonnal Észak-Amerika legnagyobb kültéri élőfalával debütált Vancouver Surrey nevű külvárosában. A cég legújabb függőleges kertje ezt a rekordot szárnyalta túl. A talaj-mentes hortikultúrás kertjük Quebecben, Lévis-ben található, a Szent Lőrinc folyó partjai mentén.
A hatalmas kanadai pénzügyi szolgáltató cég, a Desjardins Group épülő központjában, egy új (és LEED Gold minősítést megcélzó) irodatoronyban kapott helyet ez a monumentális zöld felület. (A LEED egy zöld épületeket vizsgáló tanúsítvány, amelyet az a zöld épület kaphat meg, mely megfelel a szigorú fenntarthatósági kritériumoknak).

Az élő falat a szemben lévő Szent Lőrinc folyó ihlette, így egy zöld folyóra emlékeztet, és a folyó után nevezték el „Hullámok”-nak. A zöld fal egy tekervényesen tervezett, 15 emeletes függőleges kert, mely több mint 11.000 növényt tartalmaz. Összességében a fal 100 láb magas (30.50 méter), a régi Quebec-ben, a folyó túloldaláról is látható, és a teljes felülete mintegy 199 négyzetméter. 42 körültekintően kiválasztott növényfajtát ültettek bele, úgymint filodendront, kúszó növényeket, gyömbért, fügét, és nem utolsósorban a légszennyezést kiszűrő békeliliomot.

A hagyományos ültető dobozok helyett, a „Hullámok” kereteként a cég egy egyedülálló, rendkívül könnyű szerkezetet dolgozott ki, amely újrahasznosított másfél literes PET palackokból áll. Patrick Poiraud, a Green Over Grey vezetője és társalapítója elmondta: „Kutatásaink szerint, ez az élő fal a legmagasabb beltéri függőleges kert a világon. A fal teljes egészében hidroponikus rendszeren alapul (vagyis talaj nélküli), és úgy vegyíti a növényeket, ahogy azok hasonló függőleges környezetben – mint a faágakon és a vízesések közelében – találhatók a környezetben, gazdagítva egymást. A végeredmény egy látványában igazán kellemes műalkotás, ami egyben tisztább beltéri levegőt biztosít, és mind az akusztika minőségét, mind pedig az ingatlan értékét növeli.”
Ez is azon projektek egyike, ahol a fényképek minden szónál többet mondanak. Vessünk hát rájuk egy pillantást.

Zöld fal Quebec Lévis városa a Szent Lőrinc folyó partjaZöld fal Quebec Lévis városa a Szent Lőrinc folyó partja

A cég már korábban is foglalkozott zöldfalak építésével, például az Edmonto repülőtéren is található egy általuk készített alkotás, de dolgoztak már a Microsoftnak vagy az ING-nek is. A zöldfalaknak a már említett hasznukon kívül olyan előnyeivel is számolhatunk, mint az épület védelme (naptól, esőtől, a hőingadozás káros hatásaitól), energia megtakarítás (nyáron a növények hűtik az épületeket a párologtatás által), emellett csökkenti a stresszt, növelik a dolgozók jólétét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek