A rovat kizárólagos támogatója

Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező Új Eldorádó című dokumentumfilmje az elmúlt 15 év egyik legtöbb díjat nyert alkotása. A verespataki történet folytatása a 300 tonna arany c. film, amelynek teltházas díszbemutatójára Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 felvezetéséként került sor.

Verespatak, az erdélyi falu történetét közel húsz éve figyeli aggódva a világ, és ebben jelentős szerepet játszik Kocsis Tibor is. Dokumentumfilmjével ráirányította a figyelmet erre a 2000 esztendős településre, ahol a Rosia Montana Gold Corporation vállalat aranybányát akar nyitni. A cég hosszútávra bérleti jogot szerzett a területre, amely több mint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. A földben rejlő fémek kinyeréséhez naponta nagy mennyiségű cianid és dinamit felhasználását tervezik a mindösszesen 17 évre tervezett kitermelésben.

 Az Új Eldorádó óriási nemzetközi összefogást indított el: az Európai Parlament pedig Áder János, akkori EP képviselő javaslatára a cianid bányászatban történő felhasználásnak betiltását szavazta meg 2010-ben. Időközben az UNESCO felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvántartásra javasolt helyszínek listájára.

Mindig is bíztam abban, hogy a művészet és az összefogás erejével hegyeket tudunk elmozdítani. Most már azt is tudom, hogy ezzel az erővel és összefogással azokat a hegyeket akár ott is tudjuk tartani” – mondta Kocsis Tibor a díszbemutató megnyitóján.A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 felvezetéseként megszervezett zártkörű díszbemutatón a 300 tonna arany című film egyórás TV változata került bemutatásra, amelynek hosszabb, kétórás mozifilm változatát jövőre mutatják be a nagyközönségnek. A film után számos külföldi filmcsatorna is érdeklődik.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő eseményre és a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban.

A konferenciára meghívást kapnak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, illetve más szakmai nemzetközi intézmények, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői. Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilszférával. Az esemény további célja, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és a Párizsi Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását és segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás