A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kisarjadt a laborban az a szubantarktikus régióból származó moha, amely a kutatók számításai szerint több mint 1500 évet töltött az örök jég alatt.

A mohaminta mintegy egyméteres mélységből származik a Signy-szigetről – közölte Peter Convey, az új-zélandi Chistchurchben működő Canterbury Egyetem kutatója és csapata a Current Biology című szaklapban.

A moha túlélési képességének tesztelésére a laborban napi ritmust imitáltak a kutatók, nyolc órán át nulla Celsius-fokot és sötétséget, tizenhat órán át pedig fényt és húsz Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítottak a mohának.  Az 1 méter mélységből származó moha 55 nap után kezdett el kisarjadni. A Chorisodontium aciphyllum nevű faj mintáit a tudósok 2003 februárjában, tehát a Déli-sarkvidék késői nyara idején vették a fagyott talajból. Radiokarbonos kormeghatározással állapították meg korát, amit 1530-1700 év közöttire becsülnek.

A szakértők szerint a moha képes lenne ennél is több időt eltölteni a fagyban, hosszú távon képes ugyanis leállítani az anyagcseréjét. A korábbi kutatások azt bizonyították, hogy húszévnyi fagyasztás után ismét képesek fejlődni a növények.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás