Hirdetés

Az Európai Unió június 1-jén ideiglenesen lezárta a magyar környezetvédelmi fejezetet. Magyarország az EU-nak átadott dokumentáció szerint 1526,53 milliárd forintra becsült környezetvédelmi fejlesztést valósít meg az elkövetkező években, amelyhez az unió is jelentős forrásokat biztosít.

Brüsszelben június 1-jén ideiglenesen lezárták a magyar környezetvédelmi fejezetet, mely szerint négy témakörben kaptunk átmeneti mentességet. Vállalásainkat nem túl nagy nehézségek árán teljesíteni tudjuk – nyilatkozta a Világgazdaságnak Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. Az ideiglenes lezárás azonban nem jelenti azt, hogy lazíthatunk – hívta fel ugyanakkor a figyelmet a miniszter. A feladatok közé tartozik, hogy intézkedési tervet, azon belül minden egyes vállalás ütemtervét el kell készíteni – mondta lapunknak Vass Nándor, a tárca Brüsszelben tárgyaló helyettes államtitkára.
Az unió a fejezet lezárásával elfogadta, hogy a települési szennyvízkezelésnél 2015 decemberéig teljesítjük az EU-normákat, 2005 június 30-áig a veszélyes hulladékok égetése és a csomagolási hulladékok újrahasznosítása felel meg az elvárásnak, a nagy tüzelésű erőművek légszennyezése pedig 2004. december 31-éig válik EU-konformmá. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, 835,2 milliárd forint nagyságú beruházásra vállaltunk kötelezettséget. Ebből a legnagyobb költséget, 810 milliárd forintot a települési szennyvíztisztítással kapcsolatos beruházások emésztik fel. Ehhez várható az EU-tól is a legjelentősebb támogatás – mutatott rá Turi-Kovács Bála.
A delegációnak átadott dokumentációból az is kiderül, hogy további 691,4 milliárd forint környezetvédelmi fejlesztést kell teljesítenünk. Erre azért nem kértünk mentességet, mivel az EU a normák teljesítésére a jelenlegi tagállamainak is hosszabb türelmi időt határoz meg. Az integrált szennyezésmegelőzés és -ellenőrzés megvalósítására például 2007. október 31-e a határidő, ami nálunk a becslések szerint 423,9 milliárd forint nagyságú beruházást igényel. A hulladéklerakókkal kapcsolatos elvárásoknak pedig 2009. július 1-jéig kell megfelelni, ami nekünk 136 milliárd forintos fejlesztési kötelezettséget jelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás