A rovat kizárólagos támogatója

Márciushoz képest csökkentek az átlagos élelmiszerárak áprilisban, miután Kína és Oroszország jelentősen visszafogta a tejtermékek vásárlását az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma közzétett elemzése szerint.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index áprilisban 209,3 pont lett, ami 3,5 ponttal (1,6 százalékkal) alacsonyabb a márciusi 212,8 pontnál. Egy évvel korábban, 2013 áprilisában a mutató jóval magasabban, 215,5 ponton állt.  Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO ma a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 2,521 milliárd tonnáról 2,458 milliárd tonnára változtatta, ami azonban így is minden idők második legnagyobb termése lehet. A FAO ezzel egy időben 702 millió tonnáról 701,7 millió tonnára csökkentette az idei globális búzatermésre vonatkozó előrejelzését – írja az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás