A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Veszélyben vannak Európa természeti kincsei is: világszinten és Európában is a tavalyi év volt az eddigi leg erdőtüzesebb, több mint 400 ezer hektár esett a tűz áldozatául a világban, az Európai Unióban 159 585 hektárnyi terület égett le – közölte friss jelentésében az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja. A 2019-es adatokat rögzítő jelentés szerint tavaly az eddigi legerősebben sújtották a természetvédelmi területeket a tüzek.

A kutatás szerint az éghajlatváltozás továbbra is kihatott az európai tűzveszély időtartamára és intenzitására. Márciusra, azaz az erdőtüzek szokásos időszakát megelőzően az Európai Unióban a teljes leégett terület meghaladta az elmúlt 12 év éves átlagát. A jobb felkészültségnek és a hatékonyabb reagálásnak köszönhetően azonban a 2019-es időszak volt az egyik legsikeresebb a balesetek és halálesetek megelőzése terén.

Tavaly az európai országok közül Spanyolország, Portugália és Lengyelország jelentette a legtöbb tűzesetet. Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint 2019-ben az európai országok közül Romániában érte a védett területeket a legnagyobb mértékű kár, 73 444 hektárnyi terület égett le. Az erdőtüzek nagy mértékben sújtották az európai Natura 2000 hálózat védett területeit. Az unióban tavaly leégett 159 585 hektárnyi területnek csaknem a fele ezeken a biológiai sokféleség szempontjából kulcsfontosságú övezeteken belül található.

Erdőtűz tombol a dél-portugáliai Monchique település közelében 2018. augusztus 5-én. A térségben több mint 800 tűzoltó 220 járművel és tíz helikopterrel küzd a lángok megfékezésén MTI/EPA/Filipe Farinha

A jelentés kiemelkedőnek nevezete a vizsgált időszakot a balesetek és a halálesetek megelőzése szempontjából, ugyanis korábbi évek kimagasló számaival ellentétben az érintett országokban három haláleset történt erdőtüzek miatt.  Az unió Kopernikusz műholdas rendszerének katasztrófakezelési szolgáltatás gyorstérképezési modulját 35 alkalommal, minden korábbinál többször aktiválták az erdőtüzek oltásának támogatására. Az uniós polgári védelmi mechanizmust öt alkalommal aktiválták erdőtűz miatt, és 2019-ben a rescEU révén korszerűsítették egy tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből álló új kiegészítő tartalékkapacitás létrehozásával.

Az Európai Bizottság közleményében arra emlékeztetett, hogy az európai zöld megállapodás részeként májusban előterjesztett biodiverzitási stratégia az európai erdők egészségének javítására és az erdőtüzekkel szembeni ellenálló képesség erősítésére fókuszál, valamint legalább 2030-ig 3 milliárd fa ültetését tűzte ki célul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek