A rovat kizárólagos támogatója

Nem mindennapi akciót hajtott végre Dél-Afrikában a brit királyi hadsereg második karabélyos gurkha zászlóalja: tizenhét, az értékes szarva miatt levadászni próbált fekete rinocéroszt szállítottak át biztonságosabb területre Malawiba.

A BBC beszámolója szerint az állatokat orvvadászok űzték, és akarták elejteni az értékes szarvaik miatt. A cikkből az nem derült ki, hogy a rinocéroszokra milyen állapotban találtak rá, ugyanakkor a brit alakulat átszállításért felelős parancsnoka, Jez England őrnagy kifejezetten eredményesnek nevezte a zászlóalj orvvadászat elleni csoportjának mostani akcióját.

A tizenhét orrszarvút a dél-afrikai vadőrökkel közös műveletben KwaZulu-Natal tartományból földön és légi úton vitték át a malawi Liwonde nemzeti parkba abban a reményben, hogy ott kevésbe lesznek kitéve az orvvadászatnak.

A gurkha zászlóalj egyébként egy három hónapos közös gyakorlaton vesz részt a helyi vadőrökkel közösen, a továbbképzés részeként pedig a helyiek járőrözési módszereit próbálják meg fejleszteni, hogy hatékonyabban tudjanak minél nagyobb terület megfigyelni. A gyakorlat során, egy határokon átnyúló akció keretében, veszélyeztetett állatokat is biztonságosabb környezetbe helyeznek. A brit kormány 2014 és 2021 között mintegy 36 millió fontot fordít az illegális orvvadászat letörésére.

A fekete orrszarvú súlyosan veszélyeztetett faj.

Az eredetileg Botswanában, Kenyában, Malawiban, Namíbiában, Dél-Afrikában, Szváziföldön, Tanzániában, Zambiában és még Mozambikon is őshonos állat több alfaja is kihalt már. A WWF összeállítása szerint azonban hála az erőfeszítéseknek az 1995-ben mintegy 2410 egyedből álló populációt mára sikerült ötezer fölé tornázni. Ezzel párhuzamosan a statisztikák szerint csökkenő tendenciát mutat az orvvadászat Dél-Afrikában: míg 2014-ben 1215 orrszarvúval végeztek, addig két évvel később már 1054, tavaly pedig már az egész afrikai kontinenst tekintve összesen 892 volt ez a szám. A rinocéroszszarv legnagyobb felvevőjének a délkelet-ázsiai térség számít, ahol a keresletet egyes kutatók azzal törnének le, hogy olcsó műszarvval árasztanák el a piacot.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek