A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Az egyik legátfogóbb kutatás számolt be a légiforgalom, és a globális felmelegedés kapcsolatáról. Bár a kutatás csak 2018-ig mért, egyértelmű, hogy a légi közlekedés egyre nagyobb mértékben járul hozzá bolygónk felmelegedéséhez – jelenleg kb. 3,5 százalékkal.

A KUTATÓCSOPORT SZERINT A REPÜLÉS 3.5 SZÁZALÉKKAL JÁRUL HOZZÁ A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSHEZ. Ez az arányszám azért ugyanakkora mint 20 évvel ezelőtt, mert akkor a kibocsátás is kisebb volt. Mára a repülés egyre nagyobb mértékben járul hozzá az összkibocsátáshoz.  David Lee, a Manchester Metropolitan Egyetem kutatója szerint nem a bioüzemanyagok – mint a pálmaolaj – jelenthetik a megoldást. Ha figyelembe vesszük ezeknek az üzemanyagfajtáknak az előállítását, akkor nem is olyan bizonyos, hogy valóban kevesebb kibocsátással járnak-e- írja a NewScientist.

A tudós inkább a szintetikus kerozint nevezi meg lehetséges alternatívaként, azonban annak előállítása jelenleg túl költséges a nagy mennyiségű előállításhoz. Lee szerint: „Megvalósítható lenne az átállás, de amíg a kerozint könnyebb a földből kiásni, addig nem fog végbemenni.” A kutató megemlítette a koronavírus hatásait is, de ezzel kapcsolatban sem volt túl optimista, szerinte a koronavírus járvány csupán egy pillanatnyi visszaesés, a hosszú távú növekedési trendeket nem fogja megtörni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek