A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Korallzátony és hegyvidék: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 18 helyszínnel bővítette a bioszféra-rezervátumok listáját, egyebek közt togói és litván javaslatokat fogadtak el.

Togo és Litvánia, csakúgy mint a karibi Saint Kitts and Nevis, valamint a Maldív-szigetek első sikerének örülhetett – vált ismertté az UNESCO Ember és Természet Programja (Programme on Man and the Biosphere, MAB) nemzetközi bizottságának tanácskozása után. A bioszféra-rezervátum cím elnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a szóban forgó területeken az emberek összhangban élnek és gazdálkodnak a természettel.

Idén összesen húsz javaslatról tárgyaltak a németországi Radebeul városában. "Nagyon örülünk, hogy a bioszféra-rezervátumok hálózata négy új országgal bővült" – mondta Nataradzsan Isvaran, a MAB program vezetője. Az UNESCO listája a fenntartható fejlődés modellrégióiról így 580 tagúra bővült, bioszféra-rezervátumok 114 országban vannak.

Felkerült többek közt a kanadai Bras d’Or-tó, a Macskafül-hegy természetvédelmi vidéke Kínában, a Nevados de Chillán és a Laguna del Laja közti biológiai folyosó Chilében, Észak-Patagóniában, a songori tóvidék Ghánában. Bioszféra-rezervátummá nyilvánították a jordániai Mudzsibot, a föld legmélyebb, a tengerszint alatt 420 méterrel fekvő pontját. Hasonló döntés született a portugál partoknál fekvő Berlangas-szigetről is.

Litvánia a Zuvintas-régióval, a Maldív-szigetek a Baa-atollal ért révbe, Saint Kitts and Navis a St. Mary-vidékkel, Svédország a Nedre Dalälven folyóvidékkel és a Blekinge-sziget gránitpartjával felelt meg a szigorú feltételeknek. Togo az Oti-Keran/Oti Mandouri korridor, az elefántok vándorútja révén érdemelte ki a címet, amelyet jemeni, izraeli és ukrán helyszínek, valamint Guatemala, Salvador és Honduras közös javaslata is megkapott.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás