A rovat kizárólagos támogatója

Dél-Szudánban, Szomáliában, Jemenben és Nigériában – több mint 20 millió gyermek van kitéve az éhínség veszélyének, és további országokat fenyeget az aszály és szárazság, jelenleg 27 millió embert hagyva tiszta víz nélkül. Az UNICEF arra figyelmeztet, hogy az éhínség, aszály és háborúk további konfliktusokhoz és krízishelyzetekhez vezethetnek.

Az ENSZ nem rég hívta fel a figyelmet, hogy a II. világháború vége óta nem volt akkora éhínség a világon, mint ami jelenleg kilátásban van. Az UNICEF jelentése szerint Dél-Szudánban, Szomáliában, Jemenben és Nigériában jelenleg is mintegy 1,4 millió gyermeket fenyeget közvetlenül a súlyos alultápláltság. A júniusban beköszöntő száraz évszak további 368.000 gyermek életét veszélyezteti.

Egyre több gyermeket fenyeget az alultápláltság és betegségek Szomáliában 

Szomáliában a 2011-es éhínség során 130.000 gyerek – mintegy felük még az éhínség hivatalos kihirdetése előtt – halt meg a súlyos alultápláltság, a kolera vagy akut hasmenés okozta kiszáradás következtében. A helyzet jelenlegi súlyosságát mutatja, hogy idén januárban és februárban 35.400 gyermeket kezeltek súlyos alultápláltsággal az országban, amely 58 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Továbbá március 28-ig 18.400 kolerás esetet regisztráltak, míg 2016-ban összesen 15.600-at.

Jemen a világ legnagyobb élelmiszerbiztonsági veszélyhelyzetével néz szembe

Az országban két éve tart a háború, az UNICEF jelentése szerint 17 millió ember – a népesség több mint 65 százaléka – süllyed egyre mélyebbre a szegénységbe és létbizonytalanságba. Minden második ember kevesebb mint napi 2 dollárból él, és a családok mintegy 80 százaléka eladósodott vagy kér kölcsön, hogy élelmiszert vásároljon a gyermekeknek. 
A háború két évében – 2015. március 26. és 2017. február 28. között – az UNICEF adatai szerint legalább 1546 gyermeket öltek meg, és 2450-et nyomorítottak meg. A súlyos alultápláltságban szenvedő gyermekek száma megduplázódott 2014 óta, közel félmillió gyermek éhezik jelenleg az országban, de mintegy 10 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

Dél-Szudánban hivatalosan is éhínség tört ki

A száraz évszak beköszöntével mintegy 5 millió dél-szudáni ember maradhat biztonságos víz- és élelmiszerellátás nélkül. Idén februárban is folytatódtak a harcok a Felső-Nílus környékén, ami hatására jelenleg közel 16.000 ember kényszerült elhagyni lakhelyét, és indult el Szudán irányába.

Az UNICEF jelentése szerint az országban több mint 250.000 gyermek szenved a súlyos alultápláltságtól, de a lakosság mintegy felét fenyegeti élelmiszerhiány.
A fegyveres konfliktusok következtében közel 2 millió embernek kellett elhagynia a lakhelyét, így az ország nehezen elérhető pontjaira szorultak.

Nigériában a Boko Haram miatt alakult ki humanitárius válság

Mintegy félmillió gyermeknek kell szembenéznie a Nigériában kialakult éhínséggel, és közülük közel 80 ezret közvetlenül is fenyeget az éhhalál. Nigéria északkeleti részén a Boko Haram terrorszervezet miatt alakult ki a súlyos válság. A térségben a víz infrastruktúra mintegy háromnegyede megsérült vagy teljesen lerombolódott.

Továbbgyűrűző válság

Az éhínség és a humanitárius válsághelyzet Afrika több országát is fenyegeti, különösképpen Djibouti, Etiópia és Kenya országokat. A dél-szudáni menekültválság további terheket ró Ugandára, és a Csád-tó térségében is egyre többen kényszerülnek lakhelyük elhagyására.

Az UNICEF számításai szerint a júniusban beköszöntő száraz évszakig nagyjából 255 millió amerikai dollárra lenne szükség a helyzet stabilizálásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek