Hirdetés
greenfo/MTI

A világ érintetlen tájainak egytizede tűnt el az 1990-es évek óta. A World Conservation Society (WCS) nemzetközi környezetvédelmi szervezet térképei ijesztő veszteségekről árulkodnak, elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában.

A Föld szárazföldi felszínének nagyjából 20 százalékát tartják számon érintetlen vadonként. Olyan területeket értenek alatta, amelyeken se nagy lakóépületek, se ipari létesítmények nincsenek. A területek nagy része Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában és Ausztráliában található. A többségük bennszülött törzseknek, valamint veszélyeztetett növényeknek és állatoknak ad otthont.

 

 

 A kutatók eredményeiket a Föld vadonjainak jelenlegi és az 1990-es években készített térképének összevetésére alapozták. Az összehasonlításból az derült ki, hogy időközben 3,3 millió négyzetkilométer tűnt el, ami az érintetlen vadon majdnem 10 százaléka.

Map

Toos van Noordwijk, az Earthwatch Institute igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy Európa már jóval a kilencvenes évek előtt elveszítette érintetlen vadonjai legnagyobb részét. A veszteség fő oka a földterület fenntarthatatlan művelése volt.  James Watson, a Queenslandi Egyetem tudósa szerint a vadon védelmét teljesen figyelmen kívül hagyja a környezetvédelmi politika. Úgy látja, csupán egy-két évtized maradt, amíg a folyamat még visszafordítható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás