A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Ami egy kamasz pillanatnyi fellángolásának tűnt, az most már 5 éve tart, és életcéllá, küldetéssé vált. Greta Thunberg 15 évesen lett elkötelezett klímaaktivista, és 20 évesen már azt is elmondhatja magáról, hogy a világ legmeghatározóbb autoriter vezetői, nőgyűlölő politikusai és macsó influenszerei ki nem állhatják őt.

Greta Thunberg mindössze 15 éves volt, amikor egymagában elkezdett kijárni tüntetni a svéd parlament épülete elé, hogy a klímaváltozással szembeni harcban erőteljesebb fellépésre szólítsa fel a politikusokat. A tinédzser magányos diáksztrájkot hirdetett, iskola helyett járt demonstrálni, mert megértette, hogy pillanatnyilag az oktatásnál is fontosabb, hogy a klímaválságon minél gyorsabban felülkerekedjünk, mert ha nincs élhető jövő, akkor nincs miért tanulni sem.

Várható volt, hogy a 21. század előbb-utóbb kitermel egy olyan elszánt, a környezetvédelem mibenlétét tudományos körítés, homályos magyarázatok helyett egyértelműen és kristálytisztán megfogalmazó klímaharcost, mint amilyen Thunberg, azért az mégis eléggé meglepte a világot, hogy egy kamasz mondta ki és példamutató magatartásával egy tini támasztotta alá azt a rendkívül kellemetlenül hangzó ítéletet, miszerint
ha a klímakatasztrófa mérséklése a cél, akkor nincsenek kompromisszumok.

Ezt valahogy a svéd diáklányig senki sem akarta beismerni, ő viszont közölte, hogy a Föld megmentéséért bizony nem elég heti egyszer vegetáriánusnak lenni. Be kell vállalni a kényelmetlenségeket – vallotta. „Ha vissza akarod fogni a károsanyag-kibocsátást, akkor nem ülsz benzines autóba és repülőre, és mindenhová elektromos autóval és vonattal mész”, még akkor is, ha nagyon messzire és sokat utazol – írta a HVG egy Thunbergről készült dokumentumfilm kapcsán két évvel ezelőtt.

Még nem volt nagykorú, amikor Thunberg eldöntötte, hogy a New York-i klímacsúcsra repülő helyett vitorlással megy, hogy kisebb legyen a karbonlábnyoma, és minden bátorságát összegyűjtve, az őt támogató édesapja kíséretében szelte át a viharos óceánt.

Nem volt nagykorú még, amikor a konferencián elhangzott egyik híres beszédében dühös, kemény szavakkal ostorozta a világ vezetőit: „Ez így nincs jól. Nem szabadna itt állnom. Az iskolában kéne lennem, az óceán túloldalán. Mégis hozzám fordulnak reményért? Hogy merészelik? Az üres szavaikkal ellopták az álmaim, a gyerekkorom. És én még a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek. Emberek halnak meg. Teljes ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás elején járunk. És maguk csak a pénzről és az örökös gazdasági növekedés tündérmeséjéről tudnak beszélni. Hogy merészelik?” – lehet azt gondolni, hogy Greta Thunberg itt nem csinált mást, csak a kamaszoktól amúgy sem idegen lázadással beszólt az előző generációnak, de a mai napig ezek az egyik legerősebb, leglényegretörőbb mondatok, amelyek egy fontos politikai fórumon elhangzottak a klímaváltozás témájában.

Ráadásul a svéd aktivistának korántsem volt egyszerű kiállni a nagy nyilvánosság elé, az Asperger-szindrómával élő lánynak meg kellett tanulnia, hogy a szent ügy érdekében kimozduljon a számára komfortos, csendes, a napi rutinok által szigorúan diktált, biztonságos közegből. Át kell lépni a saját határainkat, hogy még legyen hol élnünk néhány évtized múlva is – üzente ezzel Thunberg.

A születésnapja előtt pár hónappal, idén ősszel is erős kritikával illette a világ vezetőit, amikor úgy döntött, hogy a legutóbbi, Egyiptomban tartott klímacsúcsra (COP27) már el sem megy. Az ENSZ globális klímafórumait „főként arra használják a vezetők és a nagyhatalmú emberek, hogy figyelmet kapjanak, miközben a zöldre festés különböző formáit használják” – indokolta döntését az aktivista, aki szerint a klímacsúcsok „valójában nem akarják megváltoztatni a rendszert”.

Mire Thunberg 20 éves lett, nemcsak véleményformálóvá vált, de személye milliókat inspirált arra, hogy az emberek a klíma védelmében utcára vonuljanak; nevét a Fridays for Future zászlajára tűzték. És mire betöltötte a huszadik életévét, már nemcsak Emmanuel Macronnál, Arnold Schwarzeneggernél vagy Barack Obamánál járt vendégségben, de elérte azt is, hogy több férfi vezetőt annyira felbosszantson, hogy azok egy serdülőre szavakat, Twitter-posztokat, vagyis energiát pazaroljanak. Ez is csak Thunberg jelentőségét mutatja, vagyis, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette és amellett, amit képvisel.

Érdekes mintázat látszik azonban itt kirajzolódni. Greta Thunberg személye általában autoriter rezsimeket vezető, nem egy esetben nőgyűlölő és/vagy fehér felsőbbrendűségi elveket hirdető politikusokat irritál, akiknek viszont az aktivista kivétel nélkül mindig szellemesen vág vissza. Kiforgatva és nevetségessé téve azt a gyakorlatot, ahogy ezek a férfiak megbélyegzik és lekezelik őt jelezvén, hogy mennyire nem tudják komolyan venni annak a diáknak a szavait, aki egyébként egy egész generáció hangját képviseli. Vagyis egy teljes, a saját életéért aggódó generációt nem vesznek komolyan.

kép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Thunberg beszólt már Putyinnak, Jair Bolsonarónak, Boris Johnsonnak és Donald Trumpnak is.

Az Ukrajna ellen éppen háborút indító és folytató Vlagyimir Putyin orosz elnök például „egy kedves, de rosszul informált tinédzsernek nevezte” Thunberget, mire a stockholmi környezetvédő a Twitteren a névjegyét “egy kedves, de rosszul informált tinédzserre” változtatta. Bolsonaro brazil elnök, magyarra fordítva, rosszaságnak (pirralha) nevezte őt, miután az aktivista felszólalt az Amazonas-medencében élő őslakos törzsek elleni gyilkosságokkal szemben – Thunberg persze, azonnal „rosszaságra” változtatta névjegyét. Boris Johnson brit miniszterelnök Thunberg klímaaktivizmusát azzal próbálta meg érvényteleníteni, hogy a „nyusziölelés politikailag korrekt” változatának minősítette az aktivista eddigi pályafutását. Thungbergnek sem kellett több: „nyusziölelőre” módosította a bióját Twitteren.

Donald Trump egykori amerikai elnök sem bírta ki, hogy szó nélkül menjen el Thunberg tevékenysége mellett: „Annyira röhejes. Gretának a dühkezelési problémáján kellene dolgoznia, aztán el kellene mennie egy barátjával, egy jó, régivágású filmre! Nyugi, Greta, nyugi!” – fogalmazott Trump. Az aktivista erre aztán a legjobbkor vágott vissza a közösségi médiában, éppen akkor, amikor Donald Trump a választási veresége után a szavazatok újraszámlálását követelte azokban az államokban, ahol nem ő vezetett. „Annyira röhejes. Donaldnak a dühkezelési problémáján kellene dolgoznia, aztán el kellene mennie egy barátjával, egy jó, régivágású filmre! Nyugi, Donald, nyugi!”.

Magyarországon Gulyás Gergely kommentálta a diákaktivista New York-i klímacsúcson elhangzott beszédjét, az előbbi példákhoz hasonlóan ő is diszkreditálni próbálta Thunberg aktivizmusát: „16 éves beteg kisgyerek” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd a fideszes médiabirodalomnak is ez lett a vesszőparipája.

Egyik legfrissebb posztjában Thunberg pedig a hírhedten nőgyűlölő, szélsőjobboldali influenszer Andrew Tate-nek válaszolt frappánsan, annak az embernek, akit posztjai miatt több közösségi médiás platformról is kitiltottak már, és a Twitterre is csak azután kerülhetett vissza, hogy Elon Musk megvette a Twittert. Az emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal, nők kizsákmányolásával és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolt, azóta őrizetbe is vett Tate egy Bugattival pózoló fotót tett közzé, majd elújságolta a környezetvédőnek, hogy 33 autója van, és örömmel elküldi azok típusát és károsanyag-kibocsátásukat, amennyiben a klímaaktivista megadja az e-mail címét.

Greta Thungberg pedig a lehető legadekvátabb választ adta: „kérlek világosíts fel. Az e-mail címem smalldickenergy@getalife.com (vagyis kisfarokenergia@legyeneleted.com).”

A válasz minden idők tíz legnépszerűbb Twitter-posztjának egyike lett, legalább 3,5 millióan lájkolták és 650 ezren osztották meg. A Guardian újságírója Thunberg posztja kapcsán egy 2017-es tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely szerint kapcsolat figyelhető meg az erősen férfiközpontú gondolkodás és a klímakatasztrófa elutasítása, vagy legalábbis annak elbagatellizálása között. 2017-ben a 2000 fős, amerikai és kínai mintán végzett kutatásokban több férfi résztvevő is úgy gondolta, hogy a környezetbarát gondolkodás- és életmód inkább feminista.

Mint a HVG írja, azt már a Guardian újságírója teszi hozzá, hogy nincs mit meglepődni azon, hogy a nőgyűlölő vezetők vagy hírességek nem veszik komolyan a klímaharcot. Mert a maszkulinitás egyes extrém formáiban az önzőség és az érzéketlenség meghatározó jellemvonások, ennél fogva a kollektív jóért történő cselekvés és a közösségről való gondoskodás nem prioritás ezeknél az embereknél – fogalmaz a szerző.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás