A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

20 barnamedvét lőhetnek ki vadászok a Magas-Tátrában, miután az állatok annyira elszaporodtak, hogy már a közeli településekre is bejártak. Csábító a rengeteg szemeteskuka.

Magas-Tátra önkormányzata 20 barnamedve kilövésére kért engedélyt, mivel az állatok elszaporodtak, és rendszeresen bejárnak a legmagasabb szlovákiai hegység több településére. A környezetvédelmi tárca egyelőre két állat kilövésére adott engedélyt. A Tátrai Nemzeti Park vezetősége sem támogatja az állatok elpusztítását – jelentette a TASR szlovák hírügynökség.

Magas-Tátra önkormányzata áprilisban szükségállapotot rendelt el a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt, és azt tanácsolta a lakosságnak, a térségbe látogatóknak, hogy sötétedés után kerüljék az utcákat és a szemeteskukákat, nehogy élelem után kutató medvékkel találkozzanak.

Az önkormányzat a településeken kóborló medvék nagy száma miatt engedélyt akart kapni arra, hogy a településeket egy kilométeren belül megközelítő húsz medvét kilőhessék. "A minisztérium álláspontja szerint a húsz barnamedve megölése nem oldja meg megfelelő módon a helyzetet" – közölte Petra Stano Matasovska szóvivő.

A megoldás a medvéket vonzó kommunális hulladék kezelésének megváltozatásában van – tette hozzá. A helyzet akkor fog javulni, ha különlegesen záródó dobozokat helyeznek ki a kommunális hulladék számára a térségben, a helyi önkormányzat állami támogatásért folyamodott ennek megvalósítására.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás