A rovat kizárólagos támogatója

Normálisak ezek a csehek? Prága közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve szerint több mint 200 új parkot terveznek létrehozni Prágában.

Az 1,1 millió lakosú városban jelenleg 714 gondozott park van!  Ennek a többsége a Moldva nyugati oldalán található, így a most kialakítandó parkokat inkább a keleti részre tervezik.

És hogy hogyan fér el majd a városban 200 új park?  Na nem a városhatár kiszélesítésével, hanem gondozatlan zöld területeken, illetve romos, elhagyatott épületek helyén alakítják majd ki őket.  Az új parkok többségét a köznyelvben "városi dzsungelnek" nevezett területeken hoznának létre. A városi dzsungelek Prágában olyan gondozatlan zöld területek, amelyek eddig különböző okok miatt nem voltak alkalmasak sétára, pihenésre. A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki, ez a város összterületének 2,5 százaléka. A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul.

A cseh főváros parkjait területük nagysága szerint négy kategóriába osztották, az elképzelés az, hogy mind a négy kategóriában létesüljenek új parkok. Prágában a hatályos törvények szerint a parkokat a kerületi önkormányzatok tartják rendben. Számos park gondozása nem kerül sokba, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy hektárnyi terület rendben tartása évente akár 200 ezer koronába (2,3 millió forintba) is kerülhet.

Most komolyan, hülyék ezek a csehek?! Az eszükbe sem jutott, hogy letérkövezzék ezeket a területeket? Vagy kiöntsék betonnal és parkolót csináljanak belőlük? Hogy a múzeumok áttelepítéséről már ne is beszéljünk! Ezeket semmit nem tanulnak tőlünk, sosem lesz így belőlük a régió legilliberálisabb állama- elmélkedik az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek