A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Az Unicef legfrissebb jelentése szerint a világon kétmilliárd gyerek él súlyosan légszennyezett vidéken. A kétmilliárdos tömeg egyharmada Indiában és a környező országokban él. Évente 600 ezer, ötévesnél fiatalabb kisgyerek hal meg a szennyezett levegő okozta megbetegedésekben.

Az ENSZ gyermekalapja szerint a naponta mérget belélegző gyerek közül a legtöbb India északi részén és a környező országokban él. A vegyszerek károsíthatják tüdejüket, agyukat és más létfontosságú szerveiket.
Dél-Ázsiában 620 millió, Afrikában 520 millió, Kelet-Ázsiában, főleg Kínában további 450 millió gyerek szív be nap mint nap mérgeket a levegővel.

Az UNICEF a légszennyezettséget elemző műholdfelvételek és a demográfiai adatok összevetéséből vezette le a jelentésében szereplő adatokat. A kétmilliárdból 300 millió gyermek olyan súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni, melyben a káros anyagok koncentrációja több mint hatszorosan haladja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által lefektetett egészségügyi határértékeket.

Újdelhiben például, ahol a diváli hindu ünnep miatt tűzijáték volt, télen hagyományosan gyengébb a széljárás, és sokan szemétégetéssel melegednek, harmincszorosan haladja meg a levegő károsanyag-tartalma a WHO által megszabottat. Az UNICEF felhívja a figyelmet arra, hogy a mérgező levegő a gyerekeknek sokkal jobban árt, mint a felnőtteknek, mert a gyerekek kétszer olyan gyorsan lélegeznek, testtömegükhöz képest nagyobb mennyiségű levegőt lélegeznek be, ideg- és immunrendszerük viszont sérülékenyebb.

Ennek hatása letaglózó. Ezt Anthony Lake, az UNICEF főigazgatója mondta. Kiemelte, hogy évente 600 ezer, ötévesnél fiatalabb kisgyerek hal meg a szennyezett levegő okozta megbetegedésekben, és több millióan élnek a mérgező levegő miatt valamilyen légzőrendszeri nehézséggel, ami árt az ellenálló képességüknek, továbbá fizikai és mentális képességeikre is egyaránt káros.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek