A rovat kizárólagos támogatója

*KEP=109,*A Föld napján kimagasló természetvédelmi munkájáért Pro Natura díjakat, emlékplaketteket és elismerő okleveleket adott át Turi – Kovács Béla Környezetvédelmi miniszter és Tardy János h. természetvédelmi államtitkár



közönség2.jpg
közönség2.jpg
Pro Natura Díjat kapott:
Bakonyi Természettudományi Múzeum

Az 1972-ben létesült intézmény, amely tehát idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, hazánk egyik legjelentősebb természettudományi szakmúzeuma. A Múzeum fő feladatai közé tartozik a Bakony-hegység és térsége természeti képének (föld- és őslénytan, természeti földrajz, növény- és állatvilág) kutatása. A cél elérése érdekében már 1962-ben elindult a „Bakony természeti képe” c. kutatási program, melynek keretei között népes kutatócsoport fáradozik a hegység feltárásán, és amely programot a Múzeum koordinálja. Az intézmény fő feladatának tekinti az összegyűjtött szakmai anyagok közzétételét, publikálását egyrészt a nemrégiben megújult kiállítás keretében, másrészt tudományos és ismeretterjesztő kiadványaik segítségével. A Múzeum szakembergárdája jelentős oktatási-ismeretterjesztési tevékenységet folytat (pl. erdei iskola program). A rendelkezésükre álló adatok és a gazdag gyűjteményi anyag révén, továbbá terepi ismereteikre és kutatómunkájukra alapozva javaslatokat tettek egyes területek védetté nyilvánítására, védett és veszélyeztetett természeti értékek megóvására, megőrzésük lehetőségeire, aktívan részt vesznek természetvédelmi kezelési tervek készítésében, mely tevékenységekkel nagyban segítik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkáját.

Prém Jenő az Őrségi Baráti Kör elnöke



Prém Jenő jó2.jpg
Prém Jenő jó2.jpg

Prém Jenő az esztergomi erdészeti gimnázium elvégzése után erdészeti üzemegység-vezetőként a Kőszegi-hegységben tevékenykedett. 1954-ben felvételt nyert a soproni Erdőmérnöki Főiskolára, de tanulmányait az ’56-os forradalmat követően csak később folytathatta, jeles minősítéssel diplomázott. 1966-tól az őriszentpéteri erdészet vezetője. 1973-tól nyugállományba vonulásáig az őriszentpéteri önkormányzat irányítója. Mint a térség egyik legelismertebb szakembere, a ’70-es évek elejétől szorgalmazta az Őrségi Nemzeti Park megalakítását. Számos tudományos, szakmai és irodalmi műben állt ki a természetvédelem mellett. Az ő segítségével jutott a természetvédelem szervezete az Őrségi Nemzeti Park központi épületegyüttesének helyt adó ingatlanhoz, s megterveztette annak idején az arra építendő épületet is. Vallja, hogy a természeti és az épített környezet együtt formálják, alakítják az őrségi táj archaikus képét. A környékbeli települések első számú vezetőjeként az itt építkezőket a hagyományos építészeti elemek megtartására ösztönözte, s ehhez anyagi támogatást is nyújtott.
Az Őrségi Baráti Kör alapító elnökeként kezdeményezésére és finanszírozásukkal jelent meg Nemesnépi Zakál György „Eőrséghnek Leirása”c. műve, az első magyar tájmonográfia, az Őrség máig egyetlen ilyen témájú teljes feldolgozása, mely a ma kutatói számára is kincsestárat jelent.
Szoros kapcsolatot ápolt az Őrséget kutató jeles természettudósokkal. Jó helyismeretének, szakmai elkötelezettségének köszönhető például a szalafői „Őserdő” fenntartása, szukcessziós kísérleti területté nyilvánítása, az egyik legértékesebb erdőrezervátum megőrzése.
Nyugodt, kiegyensúlyozott megjelenésével, higgadt érvelésével az Őrségi Nemzeti Park létrehozásának egyik legjelentősebb támogatója, az Őrség már-már legendás alakja.

Dr. Gulyás Pálné Pro Natura Díjas Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete



Gulyás Pálné közel2.jpg
Gulyás Pálné közel2.jpg
Gulyás Pálné természetszeretetét és –tiszteletét szülőföldjéről, Felsőtelekesről hozta, ahová paraszti és bányász hagyományokkal gyökeredzik. A természetvédelem egész életében áthatotta és áthatja munkásságát. Az Országos Érc- és Ásványbányák geológusaként, majd környezetvédelmi területi főmérnökeként a tájvédelemmel, a rekultivációval, az ásványvagyon védelmével az iparág környezetvédelmi oktatásának megszervezésével a természetvédelmet szolgálta.
Az ELTE Természettudományi Kar tanáraként és Továbbképzési Csoportja vezetőjeként a tanár-továbbképzési tematikák elkészítésekor és az általa – az országban elsőként – kezdeményezett Környezet- és természetvédelmi tanártovábbképzésben is e szempontok érvényesülését szorgalmazta.
Ezt a természetvédő magatartást folytatta egyesületünkben a helyi természeti értékek védelmével, amelyet akkreditált tanártovábbképzései során minden esetben megvalósított.
Az általa vezetett és szervezett tanártovábbképzéseken mintegy 700 tanár vett részt és szinte valamennyien a természet- és környezetvédelem ügyét szolgálják. Maga az egyesület is egy ilyen tanártovábbképzésből nőtt ki (2001-ben ünnepelte 10 éves jubileumát).

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Munkatársai. Igazgató: Duska József



Duska József pro natura díj átvétel 2002
Duska József pro natura díj átvétel 2002
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén ünnepli a Nemzeti Park fennállásának 25. évfordulóját. E negyedszázad során az egri igazgatóságon olyan lelkes, tettre kész és szakmailag felkészült csapat dolgozott és dolgozik ma is, amelyre méltán büszke a hazai természetvédelem. Széleskörű szakmai ismeretekkel, átlagon felüli szorgalommal és természetvédelmi elhivatottsággal rendelkeznek. Szakmai kvalitásuk és emberi tulajdonságaik, különösen kezdeményező és kreatív szakmai együttműködő készségük, ötletadó és szakmai problémafeltáró és megoldó képességük jelentősen hozzájárul a természetvédelem és más ágazatok közötti konfliktusok korrekt, szakmai alapon történő, folyamatos rendezéséhez. Kezdeményező szerepet játszott az igazgatóság az egységes természetvédelmi vagyonkezelés és azt segítő szoftver kialakításában is.

Lukács László gépkocsivezető

Lukács László csaknem negyed évszázada dolgozik a természetvédelemnél. Beosztása szerint gépkocsivezető, és ebben a minőségében is „életművet” alkotott. Úgy mondják, az országban nincs olyan erdei kutatóház, nádasban megbúvó megfigyelő torony vagy rejtett barlangbejárat, ahová akár becsukott szemmel ne találna oda és persze azt is tudja, milyen szépségekre lehet ott bukkanni. Mindez nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy munkakörén és munkaidején messze túlmenően milyen lelkesen szervezte a kirándulásokat a minisztériumi vagy más szerveknél dolgozó kollégák számára, hogy megismertesse őket az ország különféle tájainak apró csodáival, és közvetlen, gyakran tréfás stílusban, de mindig szakszerű tájékoztatással a szívükbe lopja őket egy – egy varázsos hortobágyi darukoncert, vagy egy saját főzésű pörkölt kíséretében. Különösen ért a gyermekek nyelvén, ösztönös pedagógiai érzéke van hozzájuk. 20 éve fáradhatatlanul szervezi és irányítja a Rejteki Természetvédelmi Tábort, ahol kirándulások, vetítések, vetélkedők, illetve a helyi nemzeti park igazgatósági kollégák segítségével mutatja be a Bükk természeti értékeit a minisztériumban dolgozók gyermekeinek, ezzel is elősegítve az utánpótlás nevelését és a családok nyári hasznos szabadidő eltöltését.

2002 Pro Natura Emlékplakett kapott:

Stibrányi Gusztáv barlangkutató, Szlovákia

Stibrányi Gusztáv hosszú éveken át volt a Szlovák Barlangkutató Társulat műszaki szakbizottságának vezetője, egészen az elmúlt év végéig, amikor tisztségét leadta. 1983-tól ugyancsak a múlt év végéig a Jan Majkó Barlangkutató Csoport vezetője is volt. Tevékenysége kiterjedt a barlangfeltárásokra, a barlangok dokumentálására, leírására, a barlangkutatási segédeszközök, felszerelések fejlesztésére, kivitelezésére és nemzetközi forgalmazására. Több évtizede szorosan együttműködik a magyar barlangkutatókkal, közös tevékenységeket végez mindkét oldal barlangjaiban. Kiemelkedő szerepet vállalt a Világörökség cím elnyerésében az Aggteleki- és Szlovák karszt barlangjai számára. Úttörő szerepe volt a barlang- ill. élővilágvédelmet maximálisan szem előtt tartó kiépítések, feltárások, ill. bemutatások elterjesztésében. Több alkalommal vett részt barlangi mentéseken, legutóbb a Rákóczi-barlangban történt búvármentés során a táróhajtás irányítója volt.

Eperjessy Barnabásné Főiskolai docens, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar

Eperjessy Barnabásné biológia tanár elkötelezett híve a környezeti nevelésnek. Korábban középiskolai biológia tanárként tanulók ezreibe oltotta nagy lelkesedéssel a természet szeretetét, tanította diákjait annak tiszteletére és megbecsülésére. Tizenkét éve, jelenlegi munkahelyén a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán hazánkban az Ő kezdeményezésére e soproni intézményben volt lehetőségük először az óvónőknek arra, hogy szervezett keretek között környezetpedagógiai ismereteket sajátíthassanak el. Tevékenységének eredményét jelzi a tanítványai által végzett sikeres óvodai környezeti nevelési programok sokasága szerte az országban. Rendszeresen szervez különböző környezeti nevelési és más hasonló (pl. nevelés a fenntartható fejlődésért) pedagógus-továbbképzéseket is e programok terjesztése és fejlesztése céljából.
Sikeresen megszervezte és évek óta vezeti az egyik legrangosabb hazai nevelési szakmai szervezet, a KÖRLÁNC Soproni Helyi Csoportját. Több szakmai kiadvány szerzője és szerkesztője, és különböző lapokban számos cikk írója.

Papp László biológus, Debreceni Egyetem Botanikus Kertje



Papp László Debrecen botanikus2.jpg
Papp László Debrecen botanikus2.jpg
Papp László a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán ökológusként végzett 1982-ben. Jelenleg az Egyetem Botanikus Kertjének biológusa. Az elmúlt húsz esztendőben kiterjedt és aktív munkát végzett a természet védelme érdekében. Ökológusként és botanikusként elsősorban Hajdú-Bihar megye nyírségi és bihari részeinek kutatásában, az itt található természeti értékek feltárásában, megóvásának szorgalmazásában, aktív védelmében, az értékek bemutatásában és védelmük népszerűsítésében vannak elévülhetetlen érdemei.
Tudományos, publikációs munkássága, társadalmi szervezetekben kifejtett tevékenysége ismertté tették mind a szakmai, mind pedig a szélesebb közvéleményben.

1. Vámhivatal, Röszke, határátkelő parancsnok: Halasiné Bacsa Ildikó



Röszke vámhivatal Bacsa Ildikó2.jpg
Röszke vámhivatal Bacsa Ildikó2.jpg
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatala közti együttműködési megállapodás helyi megvalósításában az 1. Vámhivatal és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szorosan együttműködik. A szakmai tájékoztatók, továbbképzések hatására a Röszkei Vámhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik a gyanús gépjárműveket, és az utóbbi két évben számos védett, fokozottan védett, ill. nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó faj illegálisan szállított egyedére bukkantak rá. A felderítésen túl dicséretet érdemel az ott dolgozók hozzáállása az élő állatok sorsához és áldozatos tettrekészsége megmentésük érdekében.

Somodi István Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Somodi István közel 30 éve természetvédelmi őr. Szolgálati helye a Tisza-völgy természetvédelmi tájegység, melynek vezetője. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet vezetőjeként ismertük meg, de a Tisza egész Csongrád megyei szakaszának elkötelezett természetvédelmi őre. Ezt munkájának minden pillanatával bizonyítja: a vidra felmérés dél-alföldi koordinátora, a ciánszennyezés során a természeti kár mértékének megállapításában vállalt feladatot. Külföldi tanulmányutakat is szervezett, elsősorban a Tisza vízgyűjtőjének gépjárművel nehezen megközelíthető részeire. Aktívan részt vesz a külföldi bérvadászok ellenőrzésében.

Dr. Temesi Géza osztályvezető Környezetvédelmi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal



Temesi Géza TVH2.jpg
Temesi Géza TVH2.jpg

Kiváló államigazgatási képességekkel rendelkező, és kiemelkedő szakmai kvalitású erdőmérnök. 1991 óta dolgozik a környezetvédelmi tárcánál, a természetvédelmi erdőgazdálkodással, vadászattal és a természetvédelmi őrök irányításával kapcsolatos feladatkörben.
Munkájának eredményeképp nőtt a természetvédelem erdőgazdálkodáson belüli súlya, az erdészeti tervezési rendszerbe beépültek a természetvédelmi előírások. Mindezek következményeként javult a természeti értékek megóvásának színvonala az ország erdeinek több mint 20%-át kitevő, természetvédelmi oltalom alatt álló erdőkben. Hatékonyabb lett a természetvédelmi érdekek érvényesítése a vadászat és vadgazdálkodás terén. Külön érdem a két jelentős szakterület közötti konfliktusok korrekt, szakmai alapon történő folyamatos rendezése. Mindezek mellett mégis legnagyobb érdeme a természetvédelmi őrszolgálat egységes, színvonalas megszervezése és működtetése.

Vass Józsefné általános iskolai tanár, Hetvehely

1970-ben végezte a pécsi Tanárképző Főiskolát magyar nyelv és rajz szakon. Jelenleg a Hetvehelyi Általános Iskola V. osztályának osztályfőnöke. Tizenöt éve vezet különféle szakköröket, ezen belül öt éve irányítja a kézműves szakkört, ahol tanulóit illetve a szakkör tagjait a tűzzománc tárgyak alkotására oktatja. E téren már sikereket ért el a kis közösség, ugyanis a helyi árpádkori műemlék templomban mutatták be alkotásaikat.
Vass Józsefné pályafutása során fontosnak tartotta a gyermekek nevelésében a természet szeretetét, ezért jelennek meg tűzzománc képeiken lepkék, madarak és virágok motívumai. Legutóbb a tanárnő irányításával a szakkör elkészítette a Magyarországon előforduló védett és fokozottan védett madarak nyolcvanegy darabból álló sorozatát. A tűzzománc képeket a Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Galériájában állították ki szép sikerrel.

Andrésiné dr. Ambrus Ildikó Igazgató, Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégium, Ásotthalom

Andrésiné dr. Ambrus Ildikó erdőmérnök 1986-ban pályakezdő szaktanárként került a Bedő Albert Erdészeti Szakiskolához, majd 1989-től igazgatóhelyettesként, 1996-tól igazgatóként vezette a több mint 100 éves erdészeti – vadászati nevelési hagyományokkal rendelkező intézményt.
Mindvégig törekedett a természetvédelem körszerű elveinek, szempontjainak és mindezek gyakorlati megvalósításának érvényesítésére: az iskola pedagógiai programjában központi szerepet adott a környezeti nevelésnek, a természetvédelmi szemléletet beépítette az általa írt és szerkesztett központi programokba és tankönyvekbe, a pedagógusok között környezetvédelmi és természetvédelmi szakmérnököt alkalmazott ill. nevelt ki a szakszerű ismeretátadás érdekében. A Szakiskola tanulmányi erdejében országos erdészeti szervek és intézmények, valamint társintézmények bevonásával előremutató erdészeti gazdálkodás és kísérletezés folyik. A kísérletek közvetlen hozadéka a tanítványok nevelésében és a pedagógusok szakmai tudásában jelentkezik.

2002 Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

Nagy Attila erdészeti felügyelő, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Nagy Attila 1984-ben szerzett erdőmérnöki diplomát a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen, majd 1988-ban ugyanott erdészeti növényvédelmi szakmérnöki diplomát. 1993-tól dolgozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál, korábban erdészeti és vadászati szakfelügyelőként, továbbá az őrparancsnoki tisztet is ő látta el. Jelenlegi munkaköre erdészeti felügyelő. Munkája során következetesen érvényesíti a természetvédelmi, ill. erdő- és tájvédelmi érdekeket. Az erdőket érintő gazdálkodási tevékenység szakszerű kritikájával, a saját kezelésű erdőterületeken végzett és tervezett fejlesztési-fenntartási feladatok elvégzésével az érintett erdők természeti értékeinek megőrzésében fontos szerepet vállal, csakúgy, mint az igazgatóság illetékességi területén az erdőrezervátum programban. Korábbi tevékenysége során elősegítette a természetvédelmi őrszolgálat felállítását, hatékony és szakszerű működését, továbbá a természetkímélő vadgazdálkodást.

Ilonczai Zoltán zoológiai felügyelő, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság



Ilonczai Zoltán BNP zoológus2.jpg
Ilonczai Zoltán BNP zoológus2.jpg

Ilonczai Zoltán a Bükki Nemzeti Park zoológiai felügyelőjeként szervezi, és részben végzi a természetvédelmi kezeléseket megalapozó kutatásokat. Fiatal korától részt vett az Igazgatóság területén folyó aktív természetvédelmi programokban, elsősorban a fokozottan védett madarak és számos egyéb gerinces állat tekintetében.
Részben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjaként szervezte a programokat, részt vállalt az adatok feldolgozásában és publikálásában, hozzájárulva az Igazgatóság természetvédelmi kezelői munkájához, annak meg- és elismertségéhez.
Az utóbbi időszakban a természetvédelmi kezelések megalapozásánál gyakran elhanyagolt, de rendkívül fontos gerinctelen állatcsoportok kutatását kezdte el. Szűk értelemben vett munkakörén túl is részt vállal a védett erdőállományokban természetvédelmi szempontból is elviselhető gazdálkodás megalapozásában, elsősorban az erdőtervezés és természetvédelmi tervezés összhangjának megteremtésével.

Pintér András tájegységvezető, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Pintér András egyike a legrégebb óta a természetvédelemben dolgozó munkatársaknak a Dél-Dunántúlon. 1986-tól természetvédelmi őrként, majd 1991. január 1.-től tájegységvezetőként végzi munkáját. A legnagyobb területi egység tartozik hozzá, a Balaton déli partján lévő érzékeny természeti területektől két tájvédelmi körzetet is magába foglalóan a Zselicig. Ezen változatos somogyi területen megbízhatóan és jó szakmai alapossággal intézi és irányítja a kezelési feladatokat és vesz részt hatósági előkészítő és ellenőrzési feladatokban. Különösen jelentős munkát végzett a természetes és természetközeli élőhelyek felmérésében, a kutatási programokban.

Takáts Margit Éva oktatóközpont vezető, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság



Takáts Margit Éva2.jpg
Takáts Margit Éva2.jpg

Takáts Margit Éva pedagógus 1998. februárjától dolgozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságon. Kinevezése óta a nemzeti park Királyréti Oktatóközpontját vezeti, nevéhez fűződik az Oktatóközpont szervezett nevelési és ismeretterjesztési programjainak beindítása. A tanuló ifjúság természetvédelmi szemléletének formálásában az általa vezetett központ egyre jelentősebb eredményeket ér el. A különböző programokat igénybe vevő iskolai osztályok száma évről-évre növekszik, ami a számos rendszeresen visszatérő csoporttal együtt az ott folyó munka magas színvonalát mutatja.
Feladatait nagy lelkesedéssel, hivatástudattal és a természet védelme iránti elkötelezettséggel végzi.

Lőrinczi Ferencné könyvelő, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Lőrinczi Sándorné 1997. február 1-én került a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz a Pénzügyi, Számviteli és Humánpolitikai Osztályra, könyvelői munkakörbe. Munkáját nagy odaadással, hatékonyan és szervezetten végzi. Fogékony az új megoldásokra, szívesen tanul, szakmai ismeretei naprakészek. Munkatársaival jó kapcsolatot tart fenn, egyenes, nyílt, határozott egyéniség.

Máté András őrkerületvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Máté András 5 éve dolgozik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságon, mint a természetvédelmi őrszolgálat tagja. Szolgálati helye a Nemzeti Park Peszéradacs–Kunpeszéri területe, a csatlakozó ex lege területekkel. Meghatározott feladatkörén túl botanikai, zoológiai tudását tudományos munkáiban kamatoztatja. Számos védett, ritka növény- és állatfaj kiskunsági előfordulását bizonyította. Ambiciózus természetvédő, akinek munkáját lelkesedésének, kapcsolatépítő készségének köszönhetően mind a lakosság, mind az intézmények elismerik.

Kalán Józsefné gazdasági igazgatóhelyettes, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Kalán Józsefné a Körös-Maros Vidéki Természetvédelmi Igazgatóság, majd a jogutód Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság gazdasági vezetőjeként meghatározó személyisége volt az intézmény megalakításának, a szervezeti és működési rendszer kiépítésének, az önálló gazdasági rendszer megteremtésének.
A költségvetési feladatok ellátásakor a szűk látókörű pénzügyi szemlélet helyett a természetvédelmi szakmai feladatok megvalósítására helyezi a hangsúlyt, amit nagymértékben segít agrár típusú végzettsége.
Munkáját mindig lelkiismeretesen, odaadóan végzi, és erre a Pénzügyi és Gazdasági Csoport munkatársait is ösztönzi, mint a belső szervezeti egység vezetője.

Esztó Piroska vezető főtanácsos, Környezetvédelmi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal

Esztó Piroska széleskörű szakmai ismeretekkel, átlagon felüli szorgalommal és természetvédelmi elhivatottsággal rendelkezik. Szakmai kvalitásai és emberi tulajdonságai, különösen együttműködő készsége, állandó önképzése révén jelentősen hozzájárult a természetvédelem erdészeti szakterületén elért eredményekhez. Fáradhatatlanul szervezi és irányítja a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő erdők szakkezelését. Kiemelkedő színvonalon működik közre az erdőgazdálkodási tervek jóváhagyásával kapcsolatos természetvédelmi központi feladatok ellátásában és az erdőrezervátum program irányításában. Létrehozta és folyamatosan működteti, karbantartja az erdőadattár természetvédelmi adatbázisát, közreműködik jelentős nemzetközi szervezetek által támogatott projektek megvalósításában, erdészeti szakfeladatokat lát el a NATURA 2000 hálózat kijelölésében.

Magyarics Gábor idegenforgalmi szakközgazdász, Környezetgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi Igazgatóság



Magyarics Gábor KGI2.jpg
Magyarics Gábor KGI2.jpg

Magyarics Gábor kimagaslóan sikeresen pályázott KAC támogatásokra, és ezek révén, igen nagy szorgalommal és kitartással, rendkívül szerteágazó munkával magas színvonalú, hiánypótló ökoturisztikai kiadványokat készített. Fontos szerepet vállalt volt a múlt évi Drávamenti Európai Ifjúsági Vízügyi Konferencia megszervezésében. Nagy törődéssel működteti az ifjúság környezettudatos nevelésében egyre fontosabb szerepet betöltő SULINET internetes oldalakat is. Az elmúlt néhány évben rendkívül sokat tett azért, hogy az érdeklődők színvonalas, természeti értékeinket jól reprezentáló, szakmailag korrekt, látványos kiadványokhoz jussanak.

Kovács Eszter közgazdász, Környezetvédelmi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal

Kovács Eszter 3 éve dolgozik a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalánál, közgazdászként. Munkáját nagy lelkesedéssel, és szorgalommal végzi, ennek köszönhetően igen gyorsan sikerült széles rálátást nyernie e rendkívül összetett szakterületre. Szereti a kihívásokat, nem riad vissza a rendkívüli, új feladatoktól, mindemellett jó szervező, csapatmunkához szokott. Megközelítésében sikeresen ötvözi a szigorúan precíz pénzügyi szemléletet és a gyakran nehezen számszerűsíthető természetvédelmi érdekeket. Számos publikációja jelent meg ill. rangos nemzetközi fórumokon előadást tartott a természetvédelem finanszírozásának új útjairól. A hazai természetvédelem egészének nemzetközi elismerést jelent, hogy 2001-ben az OECD Biodiverzitás Közgazdasági Kérdéseit Tárgyaló Munkacsoportjának elnökségi tagjává választották.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás