Hirdetés

Idén először díjaztak vállalatokat Magyarországon irodai tevékenységük környezeti hatásainak csökkentéséért. Az „2004 Zöld Irodája” címet a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület szakértői egy kisvállalkozásnak, a Bárczy Kft.-nek és a Magyar Posta egyik igazgatóságának ítélték oda.

„A Zöld Iroda Hét nevű programunk keretében meghirdetett pályázatra beérkezett anyagok közül azért ezeket a szervezeteket emeltük ki, mert alaposan felmérték környezeti hatásaikat, és ötletes, jelentős környezeti javulást ígérő irodai környezetvédelmi programot dolgoztak ki.” – mondta Vadovics Edina, a program vezetője. A díjakat ünnepélyes keretek között Frigyer Attila, a Környezetbarát Termék Kht. ügyvezető igazgatója adta át.
A díjról Az „Év Zöld Irodája” díjat a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) hozta létre 2004-ben. Kiosztására minden évben az Európai Zöld Hét (European Green Week, június első hete) után kerül sor. A díj célja, hogy elismerje azon szervezetek erőfeszítéseit, akik törekednek irodájuk környezeti terhelését minimálisra csökkenteni. Ez többek között az energia- és anyagfelhasználás csökkentését, a hulladékok szelektív gyűjtését és környezetbarát termékek beszerzését jelenti. Mindez egy környezeti állapotfelmérés és hatásvizsgálat elvégzésével kezdődik, amelyek alapján a szervezet irodai környezetvédelmi programot dolgoz ki.
Az idei Zöld Iroda Hét program az Oktatási Minisztérium támogatásával, valamint az MVM Rt. és az AIB-Vincotte Kft. szponzori segítségével jött létre. Az idei nyertesek 2004-ben két kategória került meghirdetésre, méret szerint „kis” és „nagy” irodákat megkülönböztetve.
A kis irodák között a „2004 Zöld Irodája” díjat a budapesti Bárczy Környeztvédelmi Kft. kapta.
A speciális felitató anyagokat forgalmazó kisvállalkozás az öko-térképezés módszer segítségével alaposan és mindenre kiterjedően felmérte irodájának környezetihatásait, és programot dolgozott ki környezeti teljesítményének javítására. Néhány példa: a cég következő prospektusát környezetbarát papírra fogja nyomni, környezetbarát irodaszereket szereznek be, valamint takarítási módszerüket és tisztítószereiket környezetbarát jellegűre cserélik.
A nagy irodák kategóriában a Magyar Posta Rt. Központi Beruházási és Ingatlan irodája kapta a díjat.
A 37 fő munkahelyéül szolgáló irodaépületben a konkrét intézkedések mellett nagy hangsúlyt kapott a belső kommunikáció. Az elektronikus hálózaton közzétett információk között szerepelt például az újrahasznosításra szállított papírhulladék mennyisége vagy az előző hónapok energia- költségeinek és mennyiségének alakulása. A munkatársak kétharmada vállalkozott az ún. „környezeti-időjárásjelentés” kérdőív kitöltésére, ennek segítségével a vezetők információhoz jutottak arról is, hogyan látják az alkalmazottak a cég környezeti problémáit. A Posta versenyben résztvevő irodájában nagyon sok jó gyakorlatot azonosítottak, az új irodai környezeti program egyik legfontosabb része a dolgozók környezettudatosságának további növelése lesz.
A díjkiosztó előtt megtartott sajtótájékoztatón elhangzott beszédek összefoglalói
Tóth Gergely Ügyvezető igazgató, Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET)
„A KÖVET 1997-ben indította el „Környezetbarát iroda” programját külföldi példák alapján. Az irodai munkahelyek környezeti terhelése ugyan messze elmarad a kockázatosabb munkahelyekétől, de a nagy tudatformáló hatás és a mindenki által megtehető praktikus lépések miatt mégis úgy érezzük, a témának 8 év után is van létjogosultsága. Ez volt akkoriban az egyesület első nagy programja, amit akkoriban a Német Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) támogatott. Oktatásokat szerveztünk, néhány céget rávettünk mintairodák kialakítására, a program lezárásaként elkészült a „Környezetbarát iroda kézikönyv”. Nagy örömömre szolgál, hogy a program új erőre kapott, és igény támadt egy új kézikönyvre, s ezt az igényt ki is tudjuk elégíteni. Kialakult egy kicsi, de egyre inkább bővülő „zöld mag” az irodai beszállítók között.”
Frigyer Attila Ügyvezető igazgató, Környezetbarát termék Kht.
„A környezetkárosító hatások legnagyobb része a termékek gyártása, használata során keletkezik, illetve azokat a termékek hulladékai okozzák. A környezetbarát termékek a hasonló igényt kielégítő átlagos társaikhoz viszonyítva minimális környezetterhelést okoznak. A minősítés előre meghatározott követelmények alapján történik. Az irodai működés során sokféle terméket használunk: számítógép, egyéb irodai gépek és berendezések, hűtőgép és egyéb konyhai eszközök, papír, írószer, stb. Ezeknek a környezetterhelése összességében igen jelentős lehet. A környezetbarát termékeknek a tudatformálásban is fontos szerepe van, például a tervező intézet munkatársai jobban keresik a környezetbarát megoldásokat, ha ilyen szemléletű irodában dolgoznak. A vállalati beszerzés kulcskérdés, hiszen a vásárló kezében van a döntés: ha csak a környezetünket és az egészségünket is óvó megoldásokat választanánk, akkor a gyártók csak ilyen termékeket hoznának piacra.”
Vadovics Edina Csoportvezető, Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET)
„2004-ben a KÖVET környezetbarát iroda programja új lendületet kapott részben a nagy érdeklődés, részben pedig az aktuális pályázatok kapcsán. Így volt lehetőségünk arra, hogy támogatást kapjunk a korábban kialakított Környezetbarát Iroda programunk népszerűsítésére, és a Zöld Iroda Hét programsorozat megszervezésére, amelyet vállalatok is szponzorálnak. A Zöld Iroda Hét az Európai Zöld Hét eseményeihez kapcsolódott Magyarországon. A Zöld Iroda Héten való részvételre nagy érdeklődésre számot tartott ingyenes oktatáson készítettük fel az önkormányzatokat, vállalatokat és civil szervezeteket. A Zöld Iroda Hét során a résztvevők felmérték irodájuk állapotát és akcióprogramot készítettek a helyzet javítására. Nagy örömünkre szolgált, hogy a sok javítandó dolog és gyakorlat mellett számos jó gyakorlatot is azonosítottunk illetve azonosítottak a vállalatok, amelyekkel már most gazdasági megtakarításokat érnek el. A programot 2005-ben is folytatjuk még több szervezet bevonásával és ingyenes távoktatásunk segítségével. A Zöld Iroda Hét jövőre is az Európai Zöld Héthez kapcsolódva, június első hetében lesz!”
További információ és interjú-egyeztetés: Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) Vadovics Edina, csoportvezető, 1/473 22 90, vadovics@kovet.hu
 Bárczy Környezetvédelmi Kft. Bárczy Zoltán, cégvezető, 30/943-6963, iroda@barczy.hu
 Magyar Posta Rt. Beruházási és Ingatlan Igazgatóság Beruházási és Ingatlan Szolgáltató Központja Czabafi Judit, 1/487-1460 vagy 70/466-8285 Gáncsosné Maricsek Zsuzsanna, 1/ 465-3709 vagy 70/466-3196

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária) kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az egyesület a „Change the World!” díjjal kitüntetett International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete. A KÖVET olyan, a megelőző környezetvédelmet támogató módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálnak környezeti és gazdasági érdekeket. Hosszú távú célja a szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése, a jövőben a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektetve a cégek társadalmi felelősségére.
A KÖVET folyamatosan várja jelenlegi 68 tagvállalata mellé azokat a cégeket, amelyek elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt. Zöld iroda hét péntekig – 2004. június 3. Kedden kezdődött és péntekig tart az Oktatási Minisztérium támogatásával megvalósuló „Zöld Iroda Hét”. A résztvevő vállalatok, önkormányzatok felmérik irodájuk jelenlegi állapotát, és akcióprogramot dolgoznak ki a helyzet javítására. Emellett összegyűjtik a fel nem használt és kallódó irodaszereket egy ún. Zöld Iroda Doboz-ba. Az irodaszerek, miután kiszámítják a megtakarítást, visszakerülnek a központi elosztó helyre. Így csökken a beszerzés költsége és a keletkező hulladék mennyisége is. A résztvevő irodákat május 24-én a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület szakértői készítették fel a környezetvédelmi akcióprogram kidolgozására. „Az irodák környezeti hatásaival kapcsolatban sokan csak legyintenek. Pedig az irodák felelősek az összes anyag- és energiafelhasználás 40 százalékáért! Szeretnénk hagyományt teremteni, és egyre több szervezetet biztatni, zöldítse irodáját.” – mondta lapunknak Vadovics Edina, a program vezetője. A résztvevők és a szervezők június 22-én sajtótájékoztató és szakmai nap keretében számolnak be a tapasztalatokról, itt a részvétel minden érdeklődő számára ingyenes lesz. A legjobb teljesítményt elért irodák nem csak értékes környezetbarát irodai felszerelésekkel gazdagodnak, hanem egy szervezet megkapja a „2004 Zöld Irodája” címet is.
Zöld Iroda Hét – 2004. május 17.
Ma, amikor a világon az összes nyersanyag és energia 40%-át irodák használják fel, igen fontos lenne, hogy megpróbáljuk az irodai működés környezeti hatásait a minimálisra csökkenteni. Ezért indította el 1997-ben a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) a Környezetbarát Iroda nevű programját. Ennek keretében 1999-ben megjelent a Környezetbarát Iroda Kézikönyv, honlapunkon pedig 2001 óta elérhető az ingyenes távoktatás a témához kapcsolódóan (www.kovet.hu/tavoktatas ).

Mi a környezetbarát iroda?
A környezetbarát irodai működés bevezetésének célja, hogy a lehető leghatékonyabb erőforrás-felhasználással és hulladékcsökkentéssel minimalizáljuk irodai tevékenységünk negatív környezeti hatásait. A csökkentett fogyasztás és kevesebb hulladék anyagi megtakarítást is eredményez, így az iroda zöldítésére szánt kezdeti befektetések rövid vagy hosszú távon, de majdnem minden esetben megtérülnek! Egy példa az iroda környezeti hatásainak mértékéről: egy számítógépből és monitorból álló munkahely, ha bekapcsolva hagyjuk éjszakára, évente 1 tonna szén-dioxid kibocsátásért felelős (összehasonlításképpen: Magyarország szén-dioxid kibocsátása 1999-ben 60 millió tonna volt). Idén az EU Leonardo programjának keretében és az Oktatási Minisztérium megvalósításra kerül a Zöld Iroda Hét, mely az alábbi fő részekből áll:
1. Bemutató oktatás Május 24-én ingyenes távoktatás-bemutató képzést szerveztünk, melynek során felkészítettük a résztvevőket a „Zöld Iroda Hét” programban való részvételre. A képzés elméleti és gyakorlati részből állt, célja minél több használható ismeret átadása a zöld irodai működés kialakítására vonatkozóan.
2. „Zöld Iroda Hét” akcióprogram A „Zöld Iroda Hét” az Európai Zöld Hét hazai rendezvényeihez kapcsolódik. Alapvető célja a távoktatás megismertetése, valamint a résztvevők környezettudatosságának növelése egy irodazöldítési versenyen keresztül. A programban önkéntesen résztvevő irodák különböző kategóriákban mérhetik össze környezettudatosságukat. A legjobb teljesítményt elért irodákat a program végén “2004 Zöld Irodája” címmel jutalmazzuk.
A program során a résztvevők:
– felmérik irodájuk jelenlegi állapotát, 
– akcióprogramot dolgoznak ki a helyzet javítására, valamint 
– irodájukban szekrényeik és polcaik átnézése során összegyűjtik a fel nem használt és kallódó irodaszereket egy ún. Zöld Iroda Doboz-ba. Az irodaszerek, miután kiszámítjuk a megtakarítást, visszakerülnek a központi elosztó helyre, így csökkentve a beszerzés költségeit és a keletkező hulladék mennyiségét.
Eredmények összesítése – a KÖVET segít az irodáknak a megtakarítás kiszámolásában, valamint értékeli a beérkezett felméréseket és programokat, amelyek alapján mintairodákat választ ki a következő két kategóriában:
– Legnagyobb megtakarítást elért iroda (az irodák mérete és a szervezet fő tevékenysége szerint különböző alkategóriákban) 
– Legjobb akcióprogramot összeállított iroda.
3. A távoktatás bemutatása, díjkiosztó és sajtótájékoztató Június 22-én, az akció program befejezését és kiértékelését követően “2004 Zöld Mintairodája” díjkiosztó ünnepséggel egybekötött tapasztalatcserét rendezünk a sajtó részvételével, amelyen egyben a távoktatást is bemutatjuk. A programon a KÖVET szakértői, meghívott vendégek, és a „Zöld Iroda Hét” során legjobb teljesítményt nyújtott irodák képviselői fognak előadásokat tartani.
2004. június 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás