A rovat kizárólagos támogatója

A CSR Piac 2011 fődíját “Valóban Felelős Vállalat” kategóriában a MagNet Magyar Közösségi Bank érdemelte ki.

A KÖVET Egyesület második alkalommal rendezte meg a CSR Piac kiállítást június 2-án, a Millenáris Nagycsarnokban. A kiállítás keretében a pályázó szervezetek a vállalati felelősségvállalás területein megvalósított megoldásaikat és Valóban Felelős vállalatvezetési modelljeiket mutatták be.

“Ha Önök olyan banknál bankolnak, ahol dönthetnek, milyen célokat támogasson a pénzük, megtudhatják, mennyit keresett Önökön a bank, és ennek arányában rendelkezhetnek a bank nyereségének 10%-áról, akkor Önök a MagNet Magyar Közösségi Bank ügyfelei.” – mondta Salamon János, a MagNet Bank vezérigazgatója, a díj átvételekor. A MagNet Bank társadalmi felelősségvállalása a pénzintézet alapműködését határozza meg: kizárólag a környezetünket pozitívan befolyásoló célokra hitelez, és ügyfeleit partnerként vonja be a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében: évente nyereségének 10%-áról mond le, hogy annak adományi felhasználásáról ügyfelei dönthessenek. Az idei KAP során 92 civil szervezet részesült összesen közel 27 millió forint támogatásban, a legszínesebb társadalmi projektet megvalósítására.

Salamon János vezérigazgató MagNet BankSalamon János vezérigazgató MagNet BankA CSR Piacról

40 hazai nagy- és kisvállalat egész napos kiállítás keretében mutatta be a társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén elért eredményeit. A nap során szakmai műhelyek zajlottak a CSR hazai és európai helyzetéről. Zárásként sor került a CSR Piac 2011 díjak ünnepélyes átadására, a legjobb vállalatoknak. A kiállításon részt vett 16 civil kiállító a civil-vállalati együttműködés előmozdításáért.

A CSR területén legjobban teljesítő vállalatok elismerésben részesültek, a zsűri által odaítélt díjakat a kiállítást lezáró délutáni díjátadó gála keretében. Díjakat az alábbi kategóriákban osztottak: 2011 Valóban Felelős Vállalata Díj, 2011 Legkiválóbb CSR Megoldása Díj, KKV Különdíj, Környezettudatos Vállalatirányítás Különdíj, Nemzetközi Együttműködés Különdíj, Önkéntesség Különdíj. Ezeken felül a Piac látogatóinak szavazatai alapján legnépszerűbb megoldás kapja a Közönségdíjat.

A CSR Piac (CSR MarketPlace) a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról a CSR Europe által 2005-ben útjára indított kezdeményezés, mely egy olyan innovatív fórumot teremt, ahol a vállalati jó gyakorlatok megosztására van lehetőség, informális környezetben.

A Valóban Felelős Vállalat kategória pályázatainak elbírálási szempontjai:

Elkötelezettség: A vállalat elkötelezettségének hitelessége, annak valós volta a vállalati adottságok fényében. Mennyire innovatív és küldetés-vezérelt a vállalat bemutatott példája, s mennyire adottság?

Beágyazottság mértéke és kiterjedtsége: A felelős vállalati magatartás mennyire hatja át a szervezetet? Mennyire tartós az adott gyakorlat, s mennyire várható el, hogy a körülmények változása esetén is megmarad a mély társadalmi felelősség? Mennyire hozzáférhető kívülállók számára a példa és inspirálja mások mintakövetését?

Hatás mérhetősége: Mennyire kézzelfogható, vagy legalább érezhető a különbség? Milyen evidenciák, tények állnak rendelkezésre? Mérhető-e a felelős működés hatása? (nem csak pénzügyi szempontból)

A beérkezett pályázatokat a KÖVET által felkért, szakértőkből és vállalati szakemberekből álló független zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak: Boda Zsolt, azAz MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa és osztályvezetője, valamint a Corvinus Egyetem docense, a Védegylet alapító és vezetőségi tagja. Böszörményi Nagy Gergely, a KIM Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának vezető munkatársa. Fóris Ferenc, az Állami Autópálya Kezelő Zrt működésirányítási vezetője. F. Tóth András, az Önkéntesség Európai Éve 2011 Nemzeti Koordináló Testületének, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által delegált civil tagja. Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Petrik Ida, a KÖVET- munkatársa.Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense, a Valóban Felelős Vállalat c. könyv szerzője.

CSR Piac kiállítás 2011 CSR Piac kiállítás 2011

A MagNet Bankról
Az első hazai újbank, a MagNet Magyar Közösségi Bank (korábban: HBW Express Bank) 2010. április 30-tól működik Magyarországon biztos és biztonságos szakmai, pénzügyi és etikai alapokon, többségi magyar tulajdonban. A tizenöt éves múltra visszatekintő pénzintézetben 2008 márciusában 30%-os kisebbségi részesedést szerzett a közösségi banki működés európai úttörője, a spanyol Caja Navarra takarékpénztár, 70% továbbra is magyar befektetőké. A MagNet Magyar Közösségi Bank jogelődje a HBW Express Magyarországon elsők között indult el telefonos átutalási és számlainformációs szolgáltatásával, és szintén első között vezette be az internet banki rendszert.
Ügyfelei választhatnak konkrét projektet (Mentor Betétben „mentorálnak” egy előre meghatározott ügyet), vagy dönthetnek hét szféra között (az Év Bankja 2010-es díjat kiérdemlő Szféra Betét területei: biogazdálkodás, zöld energia, munkahelyteremtés, kutatás-fejlesztés, egészségügyi és szociális ellátás, illetve kultúra és oktatás). Ha határoztak arról, melyiket kívánják támogatni, az ezekbe a területekbe kihelyezett pénzük, saját bankbetétjük, továbbra is nekik dolgozik.

A Bank évente értesíti ügyefelit arról, hogy mennyit „keresett rajtuk”, ennek arányában az ügyfelek szavazhatnak: a bank nyereségének 10%-át milyen célokra ajánlja fel adományként (Közösségi Adományozási Program, KAP).

A MagNet Magyar Közösségi Bank felvállalja az úttörő szerepet, hogy az ügyfelek közreműködésével valódi választási lehetőségek révén forrást biztosítson olyan kezdeményezések számára, amelyek pozitívan hatnak környezetünkre és társadalmunkra, amelyek közös jövőnk biztosítékai lehetnek.

Kapcsolódó anyagok:

Kóstoló a hazai CSR intézkedések legjavából

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek