A rovat kizárólagos támogatója

A 2013-as volt a hatodik legmelegebb esztendő a rendszeres időjárásmérések kezdete, 1850 óta, és a globális felmelegedés tovább folytatódik – állapította meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentésében.

A genfi székhelyű szakosított ENSZ-szervezet tegnap közzétett dokumentuma szerint az emberi tevékenység következményének tudható be sok tavalyi szélsőséges időjárási jelenség – szárazság, rendkívüli hőség, árvizek és trópusi ciklonok – Ázsiában, a csendes-óceáni térségben és Európában.
A 14 legmelegebb év közül 13 a 21. századra esik. Az utóbbi három évtized mindegyike melegebb volt, mint a megelőző – írta a WMO a meteorológia világnapjához, március 23-ához időzített jelentésében.  "A 2013-as év szélsőséges időjárási jelenségei közül sok összhangban van azzal, amire az ember által előidézett éghajlatváltozás következményeként számítottunk" – jelentette ki Michel Jarraud, a WMO főtitkára.
A tenger szintjének emelkedése növekvő veszélyt jelent a viharok okozta hullámzás és a parti árvizek miatt, amint ezt a 2013. novemberi pusztító Haiyan tájfun mutatta, amelynek következtében legkevesebb 6100 ember lelte halálát és 13 milliárd dolláros kár keletkezett a Fülöp-szigeteken és Vietnámban.
Az éves hőmérsékleti átlagértékek különösen a déli féltekén voltak magasak. A 2013-as év Ausztráliában a legmelegebb, Argentínában a második legmelegebb volt az időjárásmérések kezdete óta. "A globális felmelegedés egy percig sem szünetel" – mondta a WMO főtitkára, kiemelve, hogy gyorsul az óceánok felmelegedése, ami egyre mélyebbre hatol.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás