A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A brit meteorológiai szolgálat friss globális hőmérséklet-előrejelzése szerint „nagyon valószínű”, hogy 2016 még 2015-nél is melegebb lesz.

A globális felmelegedés és az El Nino jelenség hatása miatt 2015-nek már az év vége előtt megelőlegezték a rendszeres mérések kezdete óta tapasztalt legmelegebb év címét. A brit meteorológia szerint 2016-ban 1,1 Celsius-fokkal lesz melegebb az átlaghőmérséklet az iparosodás előttihez képest – tudósított a BBC News, illetve annak nyomán az MTI.  A múlt héten Párizsban befejeződött klímacsúcs (COP 21) résztvevői egyetértettek abban, hogy az emelkedést 1,5 Celsius-fokban kell korlátozni.
 

Betett az El Nino

Az El Nino jelenség felelős volt idén egy rövidebb monszunos évszakért Indiában, hozzájárult az Atlanti-óceánon a forgószeles időszak meggyengítéséhez, és korai téli viharokat okozott Észak-Európában az elmúlt hetekben. A jövő évi emelkedésből 0,2 fok lehet majd, köszönhető az El Ninónak.  Feltehetően az utóbbi hatvanöt év három legmelegebb El Nino jelenségének egyikével számolhatunk idén. Ezúttal ugyanis a Csendes-óceán keleti térségének középső területén a vízfelszín háromhavi átlaghőmérsékletének csúcsa két fokkal az átlagos érték fölé emelkedik. Kettő-hét évente jelentkezik az El Nino, a Csendes-óceán középső részének felmelegedése nyomán kialakuló légköri jelenség.
 

Nem biztos, hogy folytatódik a melegedés

A számítógépes szimulációval és statisztikai módszerekkel készült friss előrejelzés szerint a következő 12 hónap átlaghőmérséklete valószínűleg 0,84 századdal haladja meg az 1961–1990 közötti időszak átlagát. Az iparosodás előtti átlaghoz viszonyítva a 2016-os átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal lesz magasabb, ami erősen megközelíti az 1,5-ös értéket. Az ennél nagyobb emelkedést a Párizsban megállapodást kötő országok minden erejükkel szeretnék elkerülni.

A 2015-re adott előrejelzés 0,61 Celsius-fokos emelkedést jósolt. A 2015 januárja és októbere közötti adatok azt mutatják, hogy az idei középhőmérséklet 0,72 Celsius-fokkal haladja meg az 1961–1990 közötti időszak átlagát.

A brit meteorológiai szolgálat szerint lehet, hogy a 2016-ra jósolt melegedés nem folytatódik, és akár 1 Celsius-fokos különbség alá is visszacsúszhat a következő években.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás