A rovat kizárólagos támogatója

A BDO nemzetközi tanácsadó tanulmánya szerint az energia jövője egyre zöldebbnek tűnik. A nemzetközi hálózat által megkérdezett szakértők egyöntetű vélemény szerint megújuló energia eddig csak a fenntarthatóbb – bár drágább – megoldás volt 2023-ra már valóban jó üzleti érzékkel fognak működni.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2019 novemberében közzétett Renewables 2019 című jelentése szerint 2024-re a világ villamosenergia-termelésének közel 33 százaléka megújuló energiaforrásokból származik majd, és a várható növekedés közel 60 százalékát (legalább 697 gigawattot) a napenergia (PV) adja. Ezt követi a szárazföldi szélenergia (309 GW), a vízenergia (121 GW), a tengeri szélenergia (43 GW) és a bioenergia (41 GW).

A drasztikusan alacsonyabb termelési költségek, az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalom, a fejlődő globális energiapolitikák és a befektetők által a vállalatokra gyakorolt fokozott nyomás a környezeti-társadalmi irányítási (ESG) politikák elfogadása érdekében a megújuló energiaforrásoknak a főáramba való bekerülését eredményezik.

Európa és más kontinensek

megújuló energiaforrások közeljövője című könyvben természeti erőforrásokkal foglalkozó vezetőinek világszerte végzett kutatásai és kollektív hozzájárulása alapján mutatják be, hogy az ágazat hogyan fogja újragondolni önmagát, kihasználva ezt a skálázható zöld hullámot.

A tanulmány Európát tekintve kiemeli például az elvárások felett teljesítő Franciaországot, ahol a termelési költségek folyamatosan csökkennek, és az ország tengeri szélenergia-projektjei továbbra is vonzzák a külföldi befektetők érdeklődését, Franciaország 2023-ra túllépi a jelenlegi előrejelzést, miszerint 2,4 GW tengeri szélenergia-kapacitást fog termelni, és addigra eléri a legalább 5 GW-ot.

A másik éllovas Portugália, akik 15 évre szóló biomassza-energia-létesítményekre vonatkozó programja, amelyet az Európai Bizottságtól nemrégiben kapott 320 millió euróval támogatott. Kiváló példa arra, hogy Európa hogyan tud biomasszából energiát termelni a szénfüggőség csökkentésének és a természeti katasztrófák kockázatának mérséklésének egyik módjaként.

Vagy ott van Németország, ahol egy norvég vállalat működteti Európa egyik legnagyobb áramtermelő létesítményét – méghozzá virtuálisan -, ami szintén innovatív példája annak, hogy az ágazat miként küzdheti le azokat a kihívásokat, amelyek akkor merülnek fel, amikor kevés a szél vagy a nap, hogy áramot termeljen. Az erőmű, amely a CNN Business szerint 5 millió otthont tudna ellátni energiával, egy felhőalapú mesterséges intelligenciaprogramot használ, hogy összekapcsoljon több mint 1500 szél-, nap- és vízenergia-erőművet a kontinens különböző pontjain az áramtermelő és -tároló létesítményekkel, például akkumulátorokkal.

Másik kontinensre rápillantva: Ausztráliában a nemzeti villamosenergia-piac kimutatta, hogy november 6-án a megújuló energiaforrások mérföldkőhöz érkeztek – az ország fő villamosenergia-hálózatának 50 százalékát táplálják. A tetőtéri napenergia közel 24 százalékot biztosított, ezt követte a szél (mintegy 16 százalék), a nagyméretű napenergia (mintegy 9 százalék) és a vízenergia (mintegy 2 százalék).

megújuló energia európai országok arányai

Előrejelzések 2023-ra:

A BDO néhány kulcs előrejelzése a megújuló energiaforrások globális piacára vonatkozóan 2023-ra a következők:

1. Fényes jövő vár a napenergiára – Bár a geopolitikai feszültségek és a kereskedelmi bizonytalanságok kissé lelassítják, a napenergia-kapacitás a következő években tovább fog növekedni – 2023-ra meghaladja az egy terawattot a globális napenergia-termelés.

2. A tárolás kerül a középpontba – A tárolás 2023-ra elfoglalja az őt megillető helyet, mint kulcsfontosságú hálózati eszköz, és hozzájárul az egyre inkább decentralizált energiarendszerek megbízhatóságának és rugalmasságának növeléséhez. A különféle energiatárolási megoldások, köztük a közüzemi szintű megújulóenergia-integrációhoz használt hosszú élettartamú akkumulátorok alkalmazása 2023-ig legalább 30 százalékkal fog növekedni évről évre.

3. Nincs ellenszél a szélenergia számára – A szélenergia továbbra is növekedni fog, a kifejezetten a szárazföldi és tengeri szélenergia számára kifejlesztett tárolási képességek növekedésével, ami hozzájárul az ilyen projektek gazdaságosságának és termelékenységének javításához. A 2023-as globális szélerőművi beruházások fele a tengeri technológiákra és projektekre fog irányulni.

4. Folytatódik az energetikai konvergencia – A természeti erőforrással foglalkozó vállalatok, a bányászattól az olaj- és gáziparig, továbbra is a tiszta vagy megújuló energiát hasznosító technológiákba fognak befektetni, beleértve a szén-dioxid-leválasztást, -hasznosítást és -megkötést – mind portfóliójuk diverzifikálása, mind vállalati szénlábnyomuk csökkentése érdekében. 2023-ra a korábbi 13 olaj- és gázipari nagyvállalatról 20 csatlakozik az olaj- és gázipari klímavédelmi kezdeményezéshez.

5. A cleantech befektetések szárnyalnak – A csalódást keltő hozamok ciklusát követően a magántőke és a kockázati tőke teljes erővel visszatér a cleantech területre. Akár cleantech-nek, akár klíma-technológiának nevezik, az e technológiák szabályozási, gazdasági és tudományos lendületének köszönhetően 2023-ig 600 milliárd dollárnyi globális magánbefektetés érkezik majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás