A rovat kizárólagos támogatója
BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió

Szakmai szempontból különösen gazdag és eredményes évet zárt tavaly a Budapesti Közművek keretein belül önálló tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió. Közel 300 ezer tő lágyszárú növényt, továbbá közel 13 ezer cserjét és örökzöldet, illetve több mint 16 ezer fát és facsemetét ültettek el tavaly a FŐKERT munkatársai. 2022-ben 3 új természetvédelmi területtel gazdagodott a főváros, új rovarhotelek, madárodúk kerültek ki a zöldterületekre. Idén is folytatódnak a munkák: a látogatók visszajelzései alapján tovább szépül és gazdagodik a Pünkösdfürdő park, újabb Miyawaki-kiserdő létesítése várható, a tavaly telepített erdőkbe padok kerülnek, újabb fasorok újulnak meg, és folytatódnak az évelősítések.  Podcastunk:  Robbanásra vár a ferencvárosi ökológiai bomba.

A FŐKERT tavalyi éve a számok tükrében

A FŐKERT munkatársai 6 millió négyzetméter zöldfelületet kezelnek Budapesten, ezeken tavaly, saját telepen termesztett 145.000 tő egynyári, 120.000 tő kétnyári és 30.000 tő évelő virágot ültettek el. Emellett további 13.000 cserjét és örökzöldet is kihelyeztek a budapesti közparkokba, zöldterületekre. A főváros parkjaiba és fasoraiba 1520 koros, iskolázott fa került ki, megújult az Andrássy úti, a Fiumei úti és a Szilágyi Erzsébet fasor is. 14.500 erdészeti facsemete elültetésével tovább nőtt Budapest erdeinek ökológiai értéke. Két új, forgalmasabb helyen is gyorsan növő Miyawaki-minierdő létesítésével a FŐKERT hozzájárult a város további zöldítéséhez: az Andor utcában és a Zsigmond téren alakítottak ki erdészeti csemeték elültetésével kis erdőfoltokat.

BKM/Főkert

Idei tervek

A FŐKERT számára 2023 is aktív év lesz: újabb Miyawaki-kiserdő telepítésére kerül sor. A tervek szerint Budapesten nagyjából 12.000 új tő cserje kerül a földbe. Emellett újabb komplett fasorok újulnak meg, melyek közül az egyik legnagyobb léptékű a kispesti Ady Endre úti fasor lesz.

További zöldfelület-fejlesztési tervek 2023-ra

Idén a FŐKERT-nél folytatódnak a munkálatok a közösségi költségvetés nyertes pályázataival kapcsolatban is: megújul a Szent István park kisparkjának északi része, növénykazettáktól lesz zöldebb a Mester utca; padokkal, piknikasztalokkal lesz gazdagabb a Rákoscsabai- és a Pesterzsébeti-erdő.

Egy teljesen új szakmai-városfejlesztési koncepció alapján 2022-ben készült el a 7 hektáros Pünkösdfürdő park, ahol több mint 600 fát, 6000 cserjét és 10.000-nél is több évelőt ültettek el a FŐKERT munkatársai. Sportpályák, játszótér, piknikterület, fitneszeszközök, és egy városi gyümölcsös is része a komplex szabadidős-rekreációs létesítménynek. A FŐKERT a parkot idén a lakossági visszajelzések alapján teszi majd még vonzóbbá és élménydús kikapcsolódási hellyé.

Fókuszban a természetvédelem

óbudai sziget Természetvédelmi Terület tábla állítás forrás BKM/Főkert

2022-ben 40 millió négyzetméter zöldfelületet kaszáltak le a FŐKERT munkatársai, továbbá folytatódott a városi méhlegelők kialakítása és bővítése is. A második éve tartó Vadvirágos Budapest program keretében 2022-ben olyan különleges és védett növények jelentek meg ezeken a méhlegelőkön, mint a budai imola, a gyapjas gyűszűvirág, a méhbangó vagy a ligeti csillagvirág. A Gellért-hegyen és a Népligetben két újabb rovarhotel várta a városi vendégeket. Idén is létesülnek újfajta rovarhotelek, és folytatódik a tavalyi év egyik sikeres projektje, az odútelepítési program is. 2022-ben 430 madárpár rakott fészket a FŐKERT odúiban, egyikben egy fokozottan védett kisemlős faj, az erdei pele is otthonra lelt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás