A rovat kizárólagos támogatója

Lezárult a december eleje óta tartó online szavazás a 2023-as év hazai Év Vadvirágáról. A szavazók 3 növényfaj közül választhattak, amely eredményeként a borzas len (Linum hirsutum) jelentős fölénnyel maga mögé utasította a tarka nőszirmot (Iris variegata) és a selymes peremizst (Inula oculus-christi).

Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott, melyek megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon. A szavazásra jelölt fajok ezúttal a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet. Az online szavazást a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján bonyolították le, együttműködő partnerükkel, a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

A beérkezett szavazatok az alábbiak szerint oszlottak meg: borzas len 60%, tarka nőszirom 27%, selymes peremizs 13%.

borzas len (Linum hirsutum kép: Farkas Sándor

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen pedig a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható, míg a Tiszántúlon teljesen hiányzik. 50–80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A levelek szórt állásúak, ülők, 2,5-3 cm hosszúak. Május és július között virágzik, a virágok álfüzért alkotnak, az egyes virágokban 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak, a csészelevelek mirigyes szélűek. A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév. A termés gömb alakú tok. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A borzas lenről és a hozzá kapcsoló programokról, eseményekről a szervezők az Év Vadvirága Facebook oldalán tesznek közzé információkat a jövőben.

Nyitókép: Farkas Sándor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás