A rovat kizárólagos támogatója

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére 20 évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal – erről az MTI tudósított gyorshírben.

Az üzemidő-hosszabbítás nem valamiféle rendkívüli esemény, a Paksi Atomerőmű honlapjáról kiderül, hogy az engedélyeket 2012 óta blokkonként adta ki a hivatal.
A reaktorblokkok 1982 és 1987 között kezdték működésüket, üzemidejüket összesen 50 évre terjesztették ki, így a 4-es blokk 2037-ig működhet.
A 4-es blokkban egyébként egy héttel ezelőtt teljesítménycsökkenéssel járó üzemzavar volt. Meghibásodás miatt leállt egy turbina, a hiba feltárásának idejére pedig egy másikat is leállítottak, így a blokk a teljesítménye felén üzemelt. Ennek az atomerőmű közleménye szerint nem volt nukleáris biztonságot érintő hatása.

Újabb 20 éves engedélyt kapott Paks 3. blokkja
Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így az 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben – írtuk pontosan egy éve 2016. december 22-én.

PAKSI SZÁMTAN
Az 1982-ben beindított paksi atomerőmű négy blokkjának eredeti összteljesítménye 1760 megawatt volt, ezt a korszerűsítésekkel 2000 megawattra növelték. A harminc évre tervezett négy reaktorból háromnak az élettartamát már meghosszabbították húsz-húsz évvel, az egyes blokk így 2032-ig, a kettes 2034-ig, a hármas pedig 2036-ig működhet. A négyes blokk sorsáról most született döntés , ez 2037-ig termelhet majd energiát. Több hazai szakember is azt javasolta, hogy az összesen 3600 (?) milliárd forintba kerülő két új reaktor építése helyett hosszabbítsák meg újabb tíz évvel a jelenlegi négy blokk élettartamát. Ez  jelentős megtakarítást hozna, s időt adna arra is, hogy közben kiderüljön, melyek lehetnek a jövő leghatékonyabb energiaforrásai.

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak

A 40 éves üzemidő megduplázása sem elképzelhetetlen ma már a régi atomerőművek esetében. Egyre több országban kitolják a működő nukleáris erőművek üzemidejét. E döntések felkínálják a lehetőséget a megújuló energia előállítóinak, hogy olcsóbb alternatívát kínáljanak.

Az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága az USA-ban működő közel száz reaktor több mint háromnegyedénél engedélyezte, hogy az eredeti üzemidőt húsz évvel meghosszabbítsák, most pedig azt tervezi, hogy egy második körben nyolcvan évre is kitolhatják az erőművek élettartamát.  Már két üzemeltető is bejelentette, hogy kérvényezni fogja ezt. Az egyik az Exelon, amely a pennsylvaniai Peach Bottom erőmű két forralóvizes reaktorát tartaná tovább működésben, a másik pedig a Dominion Energy, amely a Surry erőmű két – a paksihoz hasonló elven működő – nyomottvizes reaktorát használná még húsz évig. „Ha nem engedélyeznék a második hosszabbítást, 2035-re a jelenlegi mintegy 100 ezer megawattos nukleáris kapacitás harminc százaléka esne ki” – írta az EPRI nevű kaliforniai intézet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás