Hirdetés
greenfo/MTI

Most évi 50 millió tonna e-szemét keletkezik, ami több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya összesen.

A világon évente kb. 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, és veszélyezteti az emberek egészség egy új tanulmány szerint. Ez több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya együttvéve. 2050-ig az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedik – figyelmeztetett Davosban a Világgazdasági Fórum és az e-szemét elleni ENSZ-koalíció.

Az elektronikus szemét kevesebb mint egyötödét dolgozzák fel. Több millió ember dolgozik világszerte e-szeméttel, az egészségre és a természetre veszélyes körülmények között.

Az e-szemét anyagi értéke 62 milliárd dollárra (18 ezer milliárd forintra) becsülhető, ami háromszor annyi, mint az éves ezüsttermelés.

Egy új gazdasági modell kiépítésében, a termékkövetés javításában és a visszavételi program könnyebbé tételében új technológiák alkalmazása segíthet, és közben világszerte több millió munkahely jöhet létre és csökkenhet a környezeti terhelés is – áll a tanulmányban.
 

45 millió tonnás a globális hi-tech szemétdomb

45 millió tonnás a globális hi-tech szemétdomb

A kidobott elektromos és elektronikus készülékekből csaknem 45 millió tonnányi hever a világban s annak csak kis részét hasznosítják újra – így tovább nő a környezetet és az emberi egészséget fenyegető veszély, figyelmeztetett  az ENSZ egy intézménye 2017 decemberében.

A tanulmányt az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesülete, az ITU adta ki. Adataik szerint 2016-ban világszerte nyolc százalékkal nőtt tovább a kidobott számítógépek, mobiltelefonok, tv-készülékek, elektromos háztartási eszközök száma.

Ez a különleges “szemétdomb” összességében már csaknem 45 millió tonnát tesz ki, azaz kereken hat kiló jut a Föld minden lakosára.

Európára ebből az ijesztő mennyiségből 12.3 millió tonna jut, miközben ez a különösen veszélyes hulladék gyorsuló ütemben gyarapodik tovább: az elemzők azzal számolnak, hogy a következő három évben a hi-tech “szemét” 17 százalékkal bővül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás