A rovat kizárólagos támogatója

Az éghajlatváltozás több mint 200 millió embert kényszeríthet arra, hogy elhagyja otthonát a következő három évtizedben, és migrációs forró pontokat hozhat létre, kivéve, ha sürgős lépéseket tesznek a globális kibocsátások csökkentése és a fejlődési szakadék áthidalása érdekében.

A következő három évtizedben több mint 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás – derül ki a Világbank friss jelentéséből. A jelentés több forgatókönyvet is megvizsgált, és arra jutott, hogy a minden eddiginél súlyosabb migrációs válságot csak azonnali és drasztikus üvegházgáz-kibocsátás csökkentéssel lehet esély elkerülni. Összehasonlításképp: 2020-ban az ENSZ adatai szerint 82,4 millió ember volt a világon, akinek el kellett hagynia az otthonát. A Világbank szerint a klímaváltozás 2050-ig egymagában is több mint háromszorosára növelheti ezt a számot.

A jelentés szerint a klímaváltozás három tényezőn keresztül készteti otthonaik elhagyására az embereket:
vízhiány,
csökkenő terméshozamok és
emelkedő tengerszint miatt.
A jelentésben tehát nem szerepelnek azok az emberek, akiket esetleg a klímaváltozás hatásai miatt induló háborúk üldöznek el, sem azok, akiknek az egyre gyakoribbá váló, súlyos természeti katasztrófák miatt kell majd új otthon.

A legkedvezőbb forgatókönyv (ami azonnali és drasztikus kibocsátáscsökkentést feltételez) “csak” 44 millió klímamenekülttel számol.

A Világbank szakértői szerint Afrika Szaharától délre eső része a legsebezhetőbb, itt a klímaváltozás hatásai akár 86 millió ember költözését is eredményezhetik. Észak-Afrikában ez a szám csak 19 millió, viszont itt ez a 19 millió is a régió teljes lakosságának csaknem tizede.  Dél-Ázsiában pedig a tenger által fenyegetett és rendkívül magas népsűrűségű Banglades van különösen rossz helyzetben – írta az AP-re hivatkozva a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek