Hirdetés

Újabb közbeszerzést nyert a Mészáros és Mészáros Kft. Ezúttal a Kötviép’B Kft.-vel közösen nyert a “nemzeti főoligarcha” cége 21,5 milliárd forintot, amelyből a Mosoni-Duna torkolati szakaszát kell rehabilitálniuk: áthelyezik az egyik csatornaágat, kikotorják a medret, hajózsilipeket alakítanak ki, felhúznak egy kiszolgáló építményt, építenek egy árvízvédelmi gátat is, illetve feltöltik majdnem az egész partszakaszt.

Karácsony előtt is csak úgy záporoznak a megrendelések, ha Mészáros Lőrincről van szó: a napokban újabb többmilliárdos uniós közbeszerzést nyert el cége, a Mészáros és Mészáros Kft. – szúrta ki a Magyar Nemzet. A beruházás kivitelezésére még két cég jelentkezett, de azt az értékelőlapok szerint az A-Híd és a Szabadics Közmű is több pénzért vállalta volna. Utóbbiak azért is kaptak kevesebb pontot, mert nem alkalmaznak annyi vízügyes szakembert, mint a győztes konzorcium. Az eredeti kiírás szerint a projekt 41 hónapig fog tartani, így 2021 nyarára kell elkészülnie.

Fotó Hajósy Adrienne albuma: A KEHOP Monitoring Bizottsága megtekintette a "KEHOP-1.3.0-15 – a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja" című projekt helyszínét, Gönyűn, 2017. november 23-án.

A milliárdos vállalkozónak nem ez az első vízi beruházása.

A Mészáros és Mészáros Kft. a vitatott 420 milliárdos víziközmű-megatender keretében szinte az egész Észak-Magyarország régiót felújíthatja. A gigatenderből négy térség mintegy negyven településén valósulhatnak meg csatorna- és szennyvízhálózat-fejlesztési munkák.
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családi cége és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma Bicskén és környékén hat és fél milliárdért végzi el a munkát. Mészárosék Egerben is közel ötmilliárdért fejlesztik a szennyvízhálózatot, de a Mészáros és Mészáros Kft. fektetheti le a csatornát Gyöngyösön is. A minden eddiginél nagyobb tender kapcsán már nyáron itt vizsgálódtak az uniós auditorok, akik azt állapították meg, hogy a közbeszerzési irányítási és ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá. Nem csoda, hiszen az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda által eddig kiosztott hatalmas összeg jó részét Mészáros Lőrinc cégbirodalmának központi vállalata, a Mészáros és Mészáros Kft. szerezte meg, miután az Euroaszfalttal közösen már mintegy 30 milliárd forintnyi megbízást kapott.

A legutóbbi vízügyekkel kapcsolatos közbeszerzést novemberben vitte el a Mészáros és Mészáros Kft., amikor a váci szennyvíztisztító telep fejlesztésére kiírt pályázatot nyerte el. Akkor a cég és az egykori Betonút-csoporthoz köthető EuroAszfalt Kft. konzorciuma nettó 4,43 milliárd forintért vállalta az európai uniós forrásból finanszírozott munkát, amely során jelentősen (napi 9600 köbméterről 15 ezer köbméterre) kell növelni a szennyvíztisztító kapacitását. Ezenkívül a Békés-Drén Kft.-vel vitt el még egy közbeszerzést, amelyet az árvízvédelmi fővédvonalakon történő kivitelezési munkákra írtak ki; a cégek mintegy 9,1 milliárd forintból végzik el munkát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás