A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Teljesen talpra álltak a kulcsfontosságú vadvilág-populációk, amelyek a legnagyobb mértékű pusztulást szenvedték el az Exxon Valdez teherhajó 1989-es tengeri katasztrófája következtében.

Az olyan fajok, mint a tengeri vidra vagy a tarka réce populációjának nagysága elérte "a természeti katasztrófa előtti szintjét" – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium, hozzátéve, lezárták az ügy bírósági dossziéját, nincs többé alap arra, hogy a kőolajóriással szemben további kártérítési igénnyel lépjenek fel.

"A tudósok megállapították, hogy eme fajokat a talajba beivódott kőolaj biológiailag már alig érinti. Ennek megfelelően a (szövetségi és az alaszkai) kormány úgy döntött, visszavonja a 2006-ban előterjesztett követelését arról, hogy az Exxon finanszírozza a földalatti olajfoltok biológiai helyreállítását" – olvasható a minisztérium közleményében.

Az Exxon Valdez teherhajó az alaszkai Vilmos-herceg-szorosban futott zátonyra 1989. március 24-én, rakományából 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe.  Az olajszennyezés 2400 kilométer hosszú tengerpartot ill. 28 ezer  négyzetkilométernyi területet érintett, ahol számos nemzeti park és vadvédelmi rezervátum terül el. 250.000 tengeri madár, 2800 tengeri vidra, 300 fóka, 250 sas és 22 kardszárnyú delfin, valamint lazacok és heringek tömegének pusztulását okozta. Közvetve 28 állatfaj szenvedett kárt, populációjuk helyreállását, a növény- és állatvilág teljes regenerálódását több mint három évtizedre becsülték.

Az alaszkai Vilmos-herceg-szorosban futott zátonyra Exxon Valdez tanker olaszennye

Becslések szerint még 2010-ben is 87 ezer liternyi olaj volt az alaszkai homokba és talajba beivódva, a szennyezettség mértéke évente csupán 4 százalékkal csökken. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb katasztrófája 2010-ig a BP Deepwater Horizon olajplatformja okozta kőolajszennyezésig a Mexikói-öbölben.  Az Exxonnak több mint 4 milliárd dollárjába kerültek a természeti katasztrófa miatt fizetett különféle kártérítések, a nyersolaj eltakarítása. 2006-ban az igazságügyi tárca újabb bírságot helyezett kilátásba, ha a tarka réce és tengeri vidra populációs központjaként számon tartott Vilmos-herceg-öbölben nem áll talpra teljesen a vadvilág. 
Képek forrása, és további fotók >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás