A rovat kizárólagos támogatója

Október 2-án Sátoraljaújhelyen befejeződött az Országos Kékkör gyalogos felmérése. A Kékkör útvonalának rögzítésében egy hölgy és 10 úr vett részt, akik sok-sok kilométeren át vitték hátukon a felméréshez szükséges eszközöket és az árnyas erdőkben és mély völgyekben is majdnem tökéletes pontosságot biztosító GPS-vevőt.

Együttesen körülbelül 2500 km távolságot tettek meg, de hogy pontosan milyen hosszú jelenlegi állapotában a Kékkör, hogy milyen szintadatokkal jellemezhető, azt csak akkor fogjuk megtudni, ha az eredmények pontos kiértékelése lezajlott. Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója az esemény kapcsán azt hangsúlyozta, hogy bár már sokan jártak a Kékkörön GPS-vevőkkel, ami ma történt, az mégis jelentős újdonság. Ilyen pontosságot lehetővé tevő eszközökkel ugyanis korábban még nem készült el az útvonal teljes felmérése. Persze azzal, hogy ez a felmérés elkészült, még nem fejeződött be a munka, legfeljebb egy jelentős szakasza zárult le.

A java még csak most kezdődik a feldolgozással, a szükséges helyeken a nyomvonal változtatásával, a megjelenítéssel és közzététellel, illetve a pecsételőhelyek újratervezésével és még sok egyébbel. A 11 felmérő jól szervezetten osztotta meg a munkát és az OKT különböző szakaszait egymás között. Adott napokon két különböző, egymás mellett elhelyezkedő szakaszát mérték fel a kék sávjelzéssel ellátott turistautaknak, így sajnos egyikük sem szerezhette meg a kéktúrajelvényt, de az élmények és a nagyszerű projektben való részvételi lehetőség talán kárpótolta őket. Együttesen körülbelül 2500 km távolságot tettek meg, de hogy pontosan milyen hosszú jelenlegi állapotában a Kékkör, hogy milyen szintadatokkal jellemezhető, azt csak akkor fogjuk megtudni, ha az eredmények pontos kiértékelése lezajlott.

Ezzel párhuzamosan jelenleg is zajlik a kerékpáros nyomvonal felmérése. Sátoraljaújhelytől Zircig jutottak el a mai napig, s várhatóan október közepére bejárják a teljes útvonalat. Ezt követően kezdődik a rögzített adatok feldolgozása, a nyomvonalat – ahol szükséges – módosítják, véglegesítik, meghatározzák a különböző POI-kat. A felhasználók számára ezek a praktikus adatok a későbbiekben webes, illetve mobilalkalmazásokban válnak elérhetővé. A korszerű informatikai szolgáltatások széles körű felhasználási lehetőségeket teremtenek a további fejlesztésekhez.

A projekt keretében természetesen ennél jóval több célt valósítunk meg, bizonyítják ezt a megújuló kilátók, források, pihenőhelyek. A turistaútvonalak egységes táblázási rendszerén szintén dolgoznak már a  Magyar Természetjáró SZövetség munkatársai, továbbá az OKT útvonala mentén egy egységes szolgáltatói rendszer kialakítása is a célok között szerepel.

Forrás, és további részlezek fotókkal >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás