A rovat kizárólagos támogatója

A Földünk talán még sosem volt akkora veszélynek kitéve, mint napjainkban, hiszen a globális felmelegedés és a túlfogyasztás igencsak próbára teszi szeretett élőhelyünket. Fontos tehát, hogy egyénileg is olyan döntéseket hozzunk meg, amelyek hosszú távon megóvhatják ezt a csodálatos bolygót, mely emberek és állatok milliárdjainak ad otthont.

Sok kicsi sokra megy
Bár tény, hogy a bolygót rendkívül roncsolja a levegőbe kiáramló káros anyagok mennyisége, valójában ezért nem csak a nagy gyárak felelősek. Természetesen hatalmas felelősséggel tartoznak azok a vállalatok, akik nem környezetbarát módon végzik működésüket, ám egyéni szinten is fontos döntések meghozatalára lenne szükség, hogy megállítsuk a Föld rohamosan romló állapotát.

Elcsépelten hangozhat, de az eldobott szemét példája tökéletesen szemlélteti, milyen súlyos problémával is állunk szemben. Éppen ezért ha azt látjuk, hogy valaki nem tiszteli a természetet, szemetel, vagy éppen túlfogyaszt, nem etikus forrásokat támogat, javasolhatunk alternatív megoldásokat. A legfontosabb, amit tehetünk pedig nem más, mint a példamutatás, hogy magyarázat vagy meggyőzés nélkül is elérjük, így a környezetünkben is egyre többen élik majd környezetvédő módon az életüket.

3 lépés a bolygónk védelméért

A sok kicsi sokra megy elv alapján először érdemes saját házunk táján körülnézni a tekintetben, hogy mi mindent tehetünk még „zöldebbé”. Törekedjünk arra, hogy csökkentsük a háztartási szemetet, például csomagolásmentes élelmiszerek vásárlásával. A nagy bevásárlóközpontok helyett érdemes inkább termelői piacon vásárolni, ezzel is egy kisvállalkozást támogatva, akik etikusan, bio módon működnek. Emellett a szelektív hulladékgyűjtésre is fontos nagy hangsúlyt fektetni, melyek otthoni, és akár munkakörnyezetben is mérvadóak. Újrahasznosított műanyagból ma már csodálatos, kreatív termékeket vásárolhatunk, legyen szó hátizsákról vagy épp divatos ékszerről!

A már említett kistermelők támogatása mellett a ruházkodást is meg lehet oldani fenntartható módon. Támogassunk újrahasznosított anyagok felhasználásával dolgozó ruházati márkákat! Emellett a másodkézből beszerzett ruhavásárlással is sokat segíthetünk a túlfogyasztás elkerülése érdekében. A használtruha-üzletekben valódi kincsekre bukkanhatunk, töredékéért a fast fashion üzletekben árult daraboknak. Ezek a világmárkák ugyanis gyakran éhbérért dolgoztatják a varrónőket, gyári munkásokat, ezért inkább etikus forrásból származó vállalkozásokat érdemes támogatni.

Végül pedig érdemes az energiafogyasztást is egy fenntarthatóbb, és költséghatékonyabb erőforrásra, napelemes rendszerre cserélni. A napelem egy igen népszerű és hatékony megújuló energiaforrás, amely működése során nem keletkezik és szabadul fel semmilyen káros anyag, szennyezve a Föld légkörét. Befektetésnek is nagyszerű, hiszen akár évtizedeken keresztül is probléma nélkül használhatóak, emellett az ingatlan értékét is jelentősen növelheti, ha az eladásra kerülne.

Mi történik, ha nem lépünk hamar?

Könnyű abba a hibába esni, hogy másokra várunk a Föld megmentése érdekében, pedig egyénileg szükséges minden mozgalmat elindítani. A jelenlegi állapot szerint a Föld globális felmelegedése néhány évtizeden belül szinte lakhatatlanná teheti a bolygó bizonyos részeit, és komoly víz- és élelmiszerhiánnyal nézhetünk szembe.

Éppen ezért nagyon fontos kis lépésekben átállni a fenntartható, környezettudatos életmódra, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék csodálatos otthon, a Föld adottságait. Nem szükséges egyből drasztikus döntéseket hozni, a fokozatosság elvét követve, megfelelően tájékozódva a fenntarthatóbb alternatív opciókról is sokat tehetünk a bolygó megmentése érdekében.

Végül pedig ösztönözzük családunkat, barátainkat is arra, hogy minél zöldebb életet éljenek. Így juthatunk el egy kis lépéstől odáig, hogy a bolygó összes lakója összefog, és visszaállítjuk a Föld egészséges működését!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek