A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: fataj.hu

December 9-én az Európai Bizottság az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA) közösen közzétett egy adatgyűjtő eszközt – MapMyTree -, amellyel minden szervezet csatlakozhat ahhoz a vállaláshoz, hogy 2030-ig további hárommilliárd fát ültetnek, regisztrálhatják és feltérképezhetik ültetett fáikat, hogy az uniós célt elérő fákat számolják.

Az Európai Zöld Megállapodás részeként az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája vállalja, hogy 2030-ig legalább 3 milliárd további fát ültet az EU-ban az ökológiai elvek teljes tiszteletben tartásával. Ez növelné az EU erdőterületét és ellenálló képességét, fokozná a biológiai sokféleséget, valamint segítené az éghajlatváltozás enyhítését és az ahhoz való alkalmazkodást.

A számlálási kezdeményezést elindítva Virginijus Sinkevičius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos elmondta:

A további 3 milliárd fa ültetésére tett ígéretünk lényege, hogy a megfelelő fákat a megfelelő helyre, a megfelelő célra ültessük. Ez is része az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására irányuló erőfeszítéseinknek. Most már van egy térképünk és egy új számláló, amellyel ellenőrizhetjük az előrehaladást. Egyesületek, civil szervezetek és városok egyaránt jelenthetik fáikat. Hárommilliárd nagy szám – de együtt megvalósíthatjuk!

Hans Bruyninckx, az EEA ügyvezető igazgatója elmondta:

Az erdők kulcsszerepet fognak játszani Európa természeti értékeinek helyreállításában, valamint az éghajlatváltozás enyhítésében és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló erőfeszítéseiben. A MapMyTree eszközzel az EEA a környezetvédelmi és éghajlati adatok terén szerzett alapvető szakértelmét használja fel, hogy segítsen nyomon követni az EU 3 milliárd fára vonatkozó ígérete felé tett előrelépéseket.

Az erdők kulcsfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben. A 3 milliárd fára vonatkozó ígéretet hosszú távú tervezési és nyomon követési rendszerrel hajtják végre, amely biztosítja, hogy a fákat elültetik, és hagyják, hogy idővel növekedjenek. A platformon csak olyan fákat lehet regisztrálni, amelyek a biológiai sokféleség és az éghajlat javát szolgálják, és amelyek újabb fák (tehát olyan területre kerülnek, ahol korábban nem volt erdő, fa).

A 3 milliárd fa ültetését mutató számláló állapota 2021. 12. 11-én 11:40-kor (kattints a képre vagy IDE, és betöltődik a forrás-oldal)

A Map My Tree számláló és ellenőrző rendszer jelenleg szervezetek számára van nyitva, hogy a 3 Milliárd fa fogadalom részeként jelentsék az újonnan ültetett fáikat. Ha Ön új fák ültetésében részt vevő szervezetet képvisel, akkor az ENV-3BILLIONTREES@ec.europa.eu címre írhat, hogy jelentse a már elültetett fákat. A fák bejelentése 2022 tavaszától lesz elérhető a magánszemélyek számára. A magánszemélyek persze már most is hozzájárulhatnak az ültetésekhez a résztvevő szervezetek támogatásával.

A platformot használó szervezeteknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben garantálják, hogy az általuk megadott adatok helytállóak, és tiszteletben tartják a kezdeményezés elveit. A Bizottság szerepe az lesz, hogy elősegítse, motiválja, számon tartsa és nyomon kövesse az előrehaladást. A platform 2022 tavaszán mindenki számára megnyílik, így minden új fa, amely megfelel a követelményeknek, számba vehető lesz.
már csatlakozott, illetve a csatlakozási folyamatot elindított szervezetek listája ezen a linken áttekinthető.


Háttér:

Az EU-ban a becslések szerint 2010 és 2015 között évente közel 300 millió fa nőtt. A cél ennek a számnak a megduplázása, hogy elérjük az évi 600 millió növekvő fát.

A fák ültetésének és termesztésének az ökológiai elvek teljes tiszteletben tartásával kell történnie, az agrárerdészetben és a városi területeken. A 3 milliárd fára vonatkozó ígéretet megfelelő hosszú távú tervezési és ellenőrzési rendszerrel hajtjuk végre, amely biztosítja, hogy a fákat ne csak elültessük, hanem gondozzuk is, segítve azokat növekedésükben. A Bizottság szerepe az lesz, hogy elősegítse, motiválja, számba vegye és nyomon kövesse a haladást.

Az európai erdészeti információs rendszerben (FISE) közzétett legfrissebb adatok szerint az erdők és más fás területek az EU területének mintegy 40%-át teszik ki. Az európai erdőkre azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik. Drasztikusan megnőtt a kivágott erdőterületek nagysága, ami negatív hatással van a biológiai sokféleségre és a szén-dioxid-elnyelőkre. Emellett az EU természetvédelmi irányelveinek hatálya alá tartozó uniós erdei élőhelyeknek csupán 16%-a rendelkezik kedvező természetvédelmi helyzettel az EEA legutóbbi, a természet állapotáról szóló jelentése szerint.

Az EU erdészeti stratégiája – az előző link elérhető fordításainak keresése – jövőképet és konkrét intézkedéseket határoz meg az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítása, valamint védelmük, helyreállításuk és ellenálló képességük megerősítése érdekében. Célja, hogy az európai erdők alkalmazkodjanak az éghajlatváltozás okozta új körülményekhez, az időjárási szélsőségekhez és a nagyfokú bizonytalansághoz. Ez az előfeltétele annak, hogy az erdők továbbra is betölthessék társadalmi-gazdasági funkcióikat, és hogy élénk vidéki térségek élettel teli, virágzó lakossággal rendelkezzenek.

szerk: Tóth János, forrás: EU-ECEEA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás