A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Elefántcsontra éhes orvvadászok mintegy 30 elefánttal végeztek egy kongói nemzeti parkban az utóbbi két hétben. A park közleménye valószínű elkövetőként a szudáni milíciát említette meg. A Garamba Nemzeti Park bejelentése időben egybeesik a vadvédelmi szakemberek botswanai csúcstalálkozójával, ahol elhangzott, hogy az elefántok az orvvadászat függvényében néhány évtized múlva kihalhatnak.

Jean Marc Froment, az African Parks szervezet természetvédelmi igazgatója szerint a veszélyeztetett állatokkal valószínűleg szudáni fosztogatók végeztek. „Észak-szudániakból álló csoport érkezett a parkba, kisebb csapatokra vált szét, és 15 nap alatt 30 ormányost ölt meg” – tette hozzá. Szervezete részszerepet vállalt a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén elterülő nemzeti park igazgatásában.  A Garamba mintegy 1700 elefántnak ad otthont a felmérések szerint, így az elefántcsontot áhító, felfegyverzett orvvadászok célpontjává vált. Miután csak 150 parkőr vigyázza a 13 ezer négyzetkilométeres szavannát és erdőséget, igen nehéz megvédeni az óriásokat.

Froment úgy hiszi, a szudáni milícia áll a legfrissebb mészárlások mögött, akik követően szivárogtak be a Garambába, hogy a Közép-afrikai köztársaság és Észak-Kongó elefántpopulációja megritkult. Hozzátette, nagyon tapasztalt elefántvadászokról van szó.

2012-ben szudáni orvvadászok mintegy 300 elefántot öltek meg 10 hét alatt Kamerun északi részén, a Bouba N’Djida Nemzeti Parkban. A tettesek egy része kormányzati egyenruhát viselt és fegyvertartási engedéllyel is fel volt vértezve. A Garambában emellett az ugandai Az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) – amely az afrikai gyerekek elrablójaként ismert – tagjai is ejtettek már el állatokat. A szakemberek emellett úgy hiszik, hogy a hadsereg elmenekült vezetőjét, Joseph Konyt elfogni kívánó ugandai csapatok, valamint dél-szudáni és kongói katonák is felelősek az orvvadászatért.  Tavaly júniusban az African Parks „orrvadászati támadásra” figyelmeztetett a Garambában, miután 68 elefántot öltek meg két hónap alatt, közülük tízzel egyetlen nap alatt végeztek. A park az LRA-t jelölte meg a mészárlás tetteseként, bár legalább kilenc ormányost katonai helikopterből lőttek le.

A Botswanában tartott Afrikaielefánt-csúcstalálkozón a szakemberek tegnapelőtt bejelentették, az ormányosok még a mi életünkben kihalhatnak természetes környezetükben. Az elefántvadászatot gyakran nemzetközi hálózatok szervezik meg, hogy kielégíthessék a főleg Ázsiában jelentkező igényt az illegális elefántcsontra, bár a szakemberek úgy vélik, a profit egy része a regionális konfliktusok és milíciák támogatására megy el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás