A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ népességének rohamos növekedése, az élelemhez, a vízhez való nehezebb hozzáférés és a természeti katasztrófák fenyegetése miatt 2050-re akár egymilliárd ember is lehet a földön, aki akarata ellenére elhagyni kényszerült otthonát – becsli az ausztrál székhelyű Institute for Economics and Peace.

Új, a jövő globális ökológiai fenyegetéseit felmérő elemzésük szerint a Föld erőforrásaiért folytatott küzdelemben a 2050-re 10 milliárdosra növő népességnek főleg a szub-szaharai térségben, Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten élő része, mintegy 1,2 milliárd ember kényszerülhet elvándorlásra. Miközben ez a szám 2019-ben még csak 30 millió volt.

„Ennek a folyamatnak komoly társadalmi és politikai következményei lesznek a fejlődő világban is, mivel a tömeges elvándorlás miatt növekszik majd az ezekbe az országokba tartó menekültek száma is” – magyarázta Steve Killelea, a globális terrorizmus-indexet is készítő Institute for Economics and Peace alapítója.

Az ökológiai fenyegetéseket számba vevő jelentés készítői az alapján számoltak, hogy egyes országok mennyire képesek védekezni a rájuk leselkedő különböző ökológiai veszélyekkel szemben. India és Kína leginkább a növekvő a vízhiány fenyegetésével kell, hogy szembenézzenek. Az olyan országok, mint Pakisztán, Irán, Mozambik, Kenya vagy Madagaszkár viszont a rájuk leselkedő környezeti veszélyek mellett ráadásul sokkal kevésbé békés országok, ami csökkenti a képességüket, hogy megbirkózzanak az ökológiai veszélyekkel.

David Killelea szerint a világon már most 60 százalékkal kevesebb friss víz hozzáférhető, mint 50 évvel ezelőtt, miközben az élelmiszerszükséglet előre láthatólag 50 százalékkal növekszik majd a következő 30 évben. Köszönhetően nagyrészt a középosztály bővülésének az ázsiai kontinens országaiban.

Az intézet azt reméli, hogy a most közreadott elemzés, melyet évente terveznek kiadni, alakítani fogja a segélyszállítmányokkal és fejlesztési programokkal kapcsolatos politikát, és nagyobb hangsúly kerül és több forrás lesz majd az éghajlatváltozás okozta hatások vizsgálatára is.

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek