A rovat kizárólagos támogatója

Darányi Lászlónál talán senki nem ismeri jobban a Börzsönyt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre itt született, itt nőtt fel, és évtizedek óta itt is dolgozik. Ő az erdő lakóinak lábnyomszakértője. 1988 óta a Börzsöny egyetlen ismert nagyragadozójának, a hiúznak a nyomában jár. Ezúttal a HVG vele indult útnak.

Néhány nappal ezelőtt Darányi László friss hiúznyomokra bukkant a Börzsöny legmélyében, a 30-40 centis hóban. A nyomok jól konzerválódtak, és mivel ottjártunkkor még nem lepte be azokat az azóta frissen lehullott hó, mi is láthattuk a nagyragadozó tappancsainak hűlt helyét.

Egy hiúznyom nem olyan dolog, amelybe csak úgy az egyszeri túrázó belebotlik, szűz szemmel mi biztosan nem vettük volna észre. Nagyon sokat kell menni, hogy az ember a hiúz nyomára akadjon, sokszor Darányinak is hetekbe telik, mire kiszúrja a sok egyéb nyom mellett a nagymacskáét. Az erdő szemmel láthatóan rendkívül forgalmas hely télen: a különböző emlősállatok nyomcsapásai többsávos utakként, több ponton is keresztezik a hiúzét. „Megfigyelhető, hogy a róka tudatosan a hiúz nyomában lépkedett, hogy könnyebben haladjon a hóban” – hívja fel a figyelmünket erdei idegenvezetőnk, aztán mutatja a keresztben áthaladó vaddisznó megsüllyedt lépteinek vonalát, nem messze arrébb pedig egy nyuszt és egy nyúl szedte a lábait.

Ez nem egy állatmese, de ekkora életről tanúskodik a februári hótakaró, a nyomok azonosítása pedig Darányi László mindennapjainak része. Januárban egy feltételezett farkas lábnyomát követte hosszasan, eközben adatokat tudott gyűjteni az állat viselkedéséről. Ezen a területen már decemberben is észleltek farkasra utaló nyomokat, Darányi felfedezése csak erősítette a gyanút, hogy a ragadozó megjelent a Börzsönyben. A maga nemében szenzációsnak számító hírt azonnal fel is kapta a média, ám azóta is talány, hogy valóban egy farkas vadászik-e a Börzsönyben, amely esetleg Szlovákiából vagy a Bükkből szökött át. A végső bizonyítékként szolgáló ürülékminta genetikai vizsgálata ugyanis még várat magára. Darányi szerint azonban az ürülékminta sajnos nem jó minőségű, így lehet, hogy abból soha nem olvashatják ki a kutatók a választ, a farkas Pest/Nógrád megyei létezésének kérdését pedig egy újabb árulkodó nyom megjelenéséig biztosan elodázhatjuk.

Nem árulunk zsákbamacskát, előre szólunk, hogy börzsönyi túránkon mi sem találkozunk farkassal, de sajnos még a lábnyomával sem. Annál érdekesebb történet bontakozik viszont ki egy ember különös viszonyáról a fantomként is emlegetett állathoz.

Folytatás:  Megvan a romantikája: nyomozás holdvilágnál >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás