A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Harmincezres tömeg tiltakozott a chilei fővárosban a Patagóniába tervezett óriás vízerőműrendszer megépítése ellen; az elmúlt évek egyik legnagyobb chilei tüntetésének résztvevői a rendőrséggel is összecsaptak.

A környezetvédők felhívására létrejött megmozdulás résztvevői a francia hírügynökség jelentése szerint végigvonultak Santiago belvárosán az elnöki palotáig, ahol egyebek közt azt skandálták, Sebastian Pinera államfőnek címezve: "Pinera vedd tudomásul, hogy Patagónia nem eladó!".

Néhány napon belül ez volt a második tüntetés a kormány által hétfőn jóváhagyott, HidroAysen névre keresztelt beruházás ellen, amely öt gát építését irányozza elő az ország távoli, déli csücskében, a Pascua és Baker hegyi folyókon.

A felvonulás alapvetően békésen zajlott le, fiatalok egy csoportja azonban összecsapásokba bocsátkozott a rendőrökkel, akik a TVN közszolgálati televízió tudósítása szerint késő este könnygázt is bevetettek a zavargó fiatalok szétoszlatására. A chilei média beszámolt róla, hogy az ország néhány más városában, így Valparaisóban, Temucóban, a déli Concepciónban és az észak-chilei La Serenában is ezrek tiltakoztak az erőműépítési terv ellen.
Az Endesa-Colbun spanyol-chilei konzorcium beruházásában megépíteni tervezett patagóniai erőműrendszer az elképzelések szerint 2,75 gigawattnyi villamos energiával segítené csillapítani Chile növekvő energiaéhségét, amely az előrejelzések alapján 2025-ig további 80 százalékkal növekszik. Ellenzői szerint a hatalmas építkezés elcsúfítaná a Föld utolsó, még érintetlen vidékei között számon tartott Patagóniát, amelynek erdői, gleccserei és tavai a világ minden részéből vonzzák a természet szerelmeseit.

Egy áprilisi népszavazás eredménye szerint a lakosság 61 százaléka ellenzi a hegyi folyókat megzabolázó erőműrendszer megépítését és az ezzel járó 5900 hektáros terület elárasztását. Az Endesa-Colbun konzorcium szerint viszont az erőművek tiszta és megújuló energiaforrást biztosítanak, és csak ezzel akadályozható meg, hogy még több széntüzelésű erőművet kelljen építeni. Az atomenergia hasznosítását pedig a legutóbbi japáni katasztrófa után a chilei kormány sem tartja a vízenergiánál jobb választásnak.

Kapcsolódó anyagok:

Zöld jelzés az óriás vízerőműrendszernek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás