A rovat kizárólagos támogatója

Minden eddiginél több, összesen 125 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodás és iskoláskorú gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés nemrég lezárult környezetvédelmi programjának keretében. Ebből újrahasznosítva 94 tonna újrapapír, azaz 600.000 iskolai füzet készülhet.

Ez a mennyiség a tavalyi év alatt Magyarországon szelektíven gyűjtött italos kartondoboz mennyiségnek 6%-a. A program keretében országszerte 278 oktatási intézményből, mintegy 62.000 óvodás és iskolás gyűjtötte szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat, a 2012-13 tanévben. Az összegyűjtött mennyiség közel 30%-kal nagyobb a tavalyi évhez képest.

Az IKSZ immár a harmadik tanévben hirdette meg óvodák és iskolák részére egész tanéves italos karton gyűjtőprogramját. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő program során az idei tanévben 125 tonna italos kartondoboz gyűlt össze, ami közel 4 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt jelent. Ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 2 kg, vagyis 60 darab italoskartont gyűjtöttek a gyerekek. A három tanévév alatt eddig összesen 246 tonna italos kartondoboz gyűlt össze a programnak köszönhetően. Az idei programot az IKSZ 16 helyi kommunális szolgáltató és városgazdálkodási cég együttműködésével valósította meg Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.

„Mindig nagy öröm számunkra, amikor azt láthatjuk környezeti oktató-nevelő tevékenységünk eredményességét” – nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. ”A gyűjtőprogram kimagasló eredménye jól jelzi azt, hogy egyre több gyermek és szülő vesz részt a szelektív hulladékgyűjtésben” – tette hozzá az igazgató asszony. A programban résztvevő intézményeket a gyerekek által szelektíven összegyűjtött italoskarton mennyiséggel arányosan emelkedő díjazásban részesítette az IKSZ. Mindezen felül, minden összegyűjtött tonna italoskartonért 100.000 forintos különdíjban részesülhettek az intézmények. Rekord mennyiségű italoskarton gyűlt össze például a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában Székesfehérváron, ahol 5,2 tonnányi italoskartont gyűjtöttek vissza szelektíven a tanulók, amiért cserébe 500.000 Ft különdíjban részesült az iskola.

Az óvodák közti versenyben a kóspallagi Csiga-Biga Óvoda gyűjtötte létszámarányosan a legtöbbet. A mindössze 24 fős intézményben több mint 1,5 tonna italos karton gyűlt össze, vagyis fejenként 79 kg, azaz 2.400 darab tejes és gyümölcsleves dobozt

Az iskolák közül a nagybörzsönyi Általános Iskola tanulói gyűjtötték a legtöbbet létszámarányos összehasonlításban. Az iskola tanulói fejenként több mint 28 kg italoskartont gyűjtöttek.

Érdekesség, hogy a gyerekek által összegyűjtött 125 tonna italoskartonból újrahasznosítást követően közel 94 tonna újrapapír készíthető. Ebből a mennyiségből mintegy 600.000 darab iskolai füzet készülhet. Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya jelenleg 21%. Az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50%-ra emelkedjen ez az arány.  A program részletei és a gyűjtés városonkénti eredményei itt >>>

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek