A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hosszan tartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe. A Rómán végigkanyargó Tevere folyó helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál.
Már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta. Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt.

Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást.

A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a “súlyos aszály” fokozatát jelzik a mérőállomások. A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

Pó folyó Beinasconál. kép: Massimo Pinca /Reuters

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál – érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap. A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő.  Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás