A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

A Science folyóiratban publikált tanulmány becslései szerint Panama trópusi esőerdejének (San Lorenzo Nemzeti Park) egy körülbelül Manhattan méretű régiója 25 ezer rovar-, pók- és más ízeltlábúfajnak ad otthont. Ez több mint négyszerese a Földön ismert összes emlősfajnak.

A kutatás 21 ország 102 szakemberét ölelte fel, akik a panamai esőerdő minden szintjét átkutatták az ízeltlábúak után. Átfésülték a talajt, az avart, a fatörzseket, a rothadó fát, valamit kötelek és daruk segítségével a masszív lombozatot is. Ez az első vizsgálat, melynek célja egy trópusi esőerdő minden szintjén megvizsgálni az ízeltlábúakat. A begyűjtött élőlények mintegy 70 százaléka új, azonosítatlan fajhoz tartozik – mondja Frode Ødegaard, a vizsgálat társszerzője.

Mivel nem lett volna praktikus az egész erdő átfésülése, így 12 helyen végeztek begyűjtést, majd az eredményeket kivetítették, hogy információkat szerezzenek a dzsungel többi területéről. Eredményeik azt sugallják, hogy egy relatíve kis területen belüli sokféleség ízelítőt adhat a szélesebb körű diverzitásról, amennyiben a mintagyűjtési helyszíneket megfelelően választják ki és alaposan átkutatják. Ez utóbbi igen nehéz, ezért sem került még korábban sor ilyen kutatásra – mondják a szakemberek.

Az eredmények azt sugallják, hogy az ízeltlábúak sokfélesége szoros összefüggésben áll a terület növényeinek változatosságával, és ez akkor is igaz, ha az állatok nem a vegetációval táplálkoznak – írja a tanulmány. Tomas Roslin, a vizsgálat másik társszerzője szerint ez azt mutatja, hogy a diverzitást sokkal könnyebben fel lehet mérni, mint korábban hitték.

Az ízeltlábúak létfontosságúak az erdő működéséhez, így nagyon fontos megismerni és megvédeni őket – mondják a kutatók. Yves Basset, a kutatás egyik szerzője szerint a legtöbb többsejtű létformát a Földön a trópusi esőerdőkben élő ízeltlábúak teszik ki. A várakozásoknak megfelelően a bogarak alkották a legváltozatosabb megfigyelt csoportot. A kutatók éveket töltöttek azzal, hogy átnézzék és megpróbálják azonosítani a dzsungelben begyűjtött 130 ezer ízeltlábút.

„Minden egyes szövetes növényre, madárra vagy emlősre ebben az erdőben 20, 83 és 312 ízeltlábúfaj esik” – mondja Basset.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás