A rovat kizárólagos támogatója

Művért öntöttek a párizsi Trocadéro tér lépcsőire ma a Lázadás a kihalás ellen nevű környezetvédő szervezet tagjai a biológiai sokszínűség gyorsuló csökkenése ellen tiltakozva.

A fekete ruhába öltözött, többségükben fiatal aktivisták 300 liter vörös folyadékot öntöttek a lépcsőkre számos turista és rendőr szeme láttára.  A tüntetők “Lázadás a kihalás ellen” feliratú zöld transzparenseket és egy nagy fekete “Állítsátok meg a 6. kihalást” feliratú molinót tartottak kezükben, több perces némasággal tisztelegtek a kihalt fajok előtt, majd elkezdték a lépcső letakarítását.

A délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban őrizetbe vettek hat, magukat ugyanennek a szervezet tagjának valló embert ma, amiért az éjjel a város központjában álló kereskedelmi és iparkamara épületének állványzatára egy “Chirac, gyere vissza!” feliratú óriás transzparenst erősítettek Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök, miniszterelnök, párizsi főpolgármester személyére utalva.

A rendőrség közlése szerint a hat embert mások testi épségének veszélyeztetése miatt állították elő, a transzparenst a tűzoltóság a reggeli órákban leszerelte.

Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) szakértőinek legutóbbi, jelentése szerint a Földön élő 8 millió faj közül 1 milliót fenyeget a kihalás veszélye, sokakat a közeli évtizedekben.

A Lázadás a kihalás ellen franciaországi szervezete brit mintára szerveződött meg 2018 őszén, és erőszakmentes polgári engedetlenséget hirdet, hogy így kényszerítse a kormányokat és a vezetőket az általános éghajlat- és ökológiai változásra való reagálásra – írta az MTI.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek