A rovat kizárólagos támogatója

A budapesti önkormányzat tulajdonában van elszórtan 300 ha erdőterület. Ez nem nagyon óriási terület az állami erdőkhöz vagy egyes budapesti magánerdőkhöz képest, de azért már egy szám. A fővárosi önkormányzat az elmúlt 30 évben átfogó módon nem igazán foglalkozott az erdeivel. Ez a közfeladat parciálisan volt jelen. Olyannyira, hogy még rendes felmérése, térképe, katasztere sem volt az erdőknek, nemhogy jövőképe, vagy terv arra, hogy miként lehet azokat feljavítani, netán bővíteni.

A tájépítészeti osztály a megalakulása után ezt is el kezdte felgöngyölíteni, összegyűjtöttük a rendelkezésre álló földhivatali adatokat és az 1000 m2 feletti erdő művelési ágú területekből digitális katasztert készítettünk. Mellette elindult az erdők üzemtervezése is, csatlakozva ahhoz a 10 évente előírt állami folyamathoz, ami az üzemtervezett erdők felülvizsgálatát jelenti. Ezzel párhuzamosan, a BKM Zrt Főkert főigazgatóságnál megalakult Természetvédelmi és Erdőkezelési osztály elkezdte fizikailag is bejárni, felmérni az adott erdőrészleteket, felmérni az értékeit és a problémáit.
Közben beért a részvételi költségvetés eredménye is, aminek egyik győztes projektje erdősítésről szól. Ezért a jogi értelemben erdő, de fizikailag nem erdő tulajdonaink közt a kataszter segítségével kezdtük leszűkíteni azokat a potenciális területeket, ahol megvalósítható lesz a részvételi költségvetés erdősítési feladata.
Most pedig egy újabb mérföldkő: önálló rétegként felkerültek a BP Fatárba a fővárosi önkormányzat tulajdonolta erdők saját leírással. Dolgozunk a korábban már aktivált helyi természetvédelmi területeket megjelenítő réteg frissítésén is, hiszen szerdán a közgyűlés két új terület természeti védelméről döntött– írta Bardóczi Sándor FB oldalán.


309 hektárnyi erdőterülettel bővült a BP Fatár adatbázisa

A budapesti fák, parkok és természetvédelmi területek után mostantól erdőket is tartalmaz a FŐKERT által fejlesztett, többszörösen díjnyertes BP Fatár applikáció.

2021 decemberében a FŐKERT munkája új feladatkörrel bővül. Immár 42 db, összesen 309,3 hektár alapterületű, fővárosi tulajdonú erdőterület kezelésével is foglalkozik a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT kertészeti divízió.

Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a stábhoz, megalakult a Természetvédelmi Csoporttal szorosan együttműködő, ötfős Erdőkezelési Csoport. Az erdőterületek kezelése során a Főváros szakmai irányelvei szerint elsősorban az ún. örökerdők létrehozása a cél. A minél természetesebb, őshonos fa- és cserjefajokból álló, hosszú távon önfenntartó erdőfoltok fenntartása, illetve a rossz állapotú erdők szakszerű kezelése Budapest biológiai sokféleségét növeli, élőhelyet kínál a városban élő állatok számára, hozzájárul a klímavédelemhez és a látogatható erdők a kirándulók számára is kiváló célpontot jelentenek.

A BP Fatár célja és jelentősége Budapest természetvédelmében

A BP Fatár alkalmazásra tekinthetünk úgy, mint Budapest folyamatosan bővülő, zöld vagyonleltárára. A fejlesztés további célja egy nyilvános, térképes adatbázis és mobil applikáció létrehozása volt, mely a zöldfelületek megóvását, fenntartását és fejlesztését segíti. Az alkalmazás nemcsak a szakmai felhasználóknak hasznos, hanem bárki számára elérhető, izgalmas felfedezéseket kínál.

Az újonnan bekerült erdő adatok között minden terület pontos földrajzi elhelyezkedése és fényképes ismertetője megtalálható, ez utóbbi a FŐKERT honlapján is elérhető. Az egyes területek leírásaiból megismerhetjük azok jelenlegi állapotát, természeti értékeit, a veszélyeztető tényezőket és esetenként a felmérésekben feltárt rövid távú kezelési feladatokat is.

A FŐKERT folyamatosan fejlesztett fakataszterében már jelenleg is mintegy 47 ezer, a fővárosi kertészeti társaság által kezelt fa adatlapja érhető el, köztük 100 nevezetes fáé. Ez utóbbiaknak a rövid történetével is megismerkedhet a felhasználó. A BP Fatár parkkataszterében a FŐKERT kezelésében lévő kiemelt fővárosi parkok közel 4,5 millió négyzetméteres zöldterületének 85 ezer élő és élettelen objektumával is találkozhatunk: a gyepektől a közműveken át, egészen a sakkasztalokig. A BP Fatár adatbázisa folyamatosan bővül, eddig három kerület (VI., XIII. és XIV.) további 90 ezer fájának adataival gazdagodott az adatbázis, illetve további kerületek integrálása is előkészületi fázisban van.

Mártha Imre, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az innovatív vagyonleltár kapcsán elmondta: „Ki gondolta volna, hogy a Fővárosban több mint 300 hektárnyi erdőterület van? Az önálló szakmai tevékenységét immár a Budapesti Közművek keretében folytató FŐKERT ambiciózus terve az, hogy a kerületi önkormányzatok bevonásával néhány éven belül feltérképezze Budapest teljes zöld közterületét. Ebben nagy előrelépést jelent a mostani fejlesztés is, amellyel az erdőterületek adatai is elérhetőek immár a BP Fatárból.“

A BP Fatár fejlesztést legutóbb a környezetvédő szervezeteket tömörítő Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Klíma Sztár díjával, illetve a Településfejlesztési Szövetség fenntarthatósági különdíjával ismerték el.

Mennyit ér egy budapesti fa?

A BP Fatár mobil applikációból megtudható az előttünk álló fa adatain túl már sok esetben az értéke is. Egy fának persze elsősorban eszmei, érzelmi, környezetvédelmi értéke van. De létezik egy matematikai módszer arra is, hogy konkrét összeget rendeljünk egy-egy fához. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel nem a fa árát, hanem az értékét fejezik ki. Mégis forintban adják meg, hogy például jogi viták rendezéséhez segítséget nyújtson, és esetleges károkozáskor behajthassák azt az elkövetőn. A faérték számításnak hivatalos képlete van. Ez figyelembe veszi a fafajt, életkorát, elhelyezkedését és a városképi értékét. Ez az érték lesz az alapja annak a számításnak, hogy egy adott fát hány faiskolai csemetével tud a FŐKERT pótolni, ha állapota miatt ki kell vágni, vagy komoly kárt szenved.

Ha valaki kíváncsi a budapesti zöldterületek folyamatosan bővülő BP Fatár adataira, azt az iOs App Store és a Google Play áruházakban megtalálható, ingyenesen letölthető applikációban felhasználóbarát módon elérheti, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/ oldalon.

A BP Fatár applikáció letölthető androidra és ios-re is, ha valakinek még nem lenne ott a telefonján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás